Lazăr: Ministerul Public și-a focalizat atenția pe eliminarea unor fenomene nocive, precum nepotismul

Lazăr: Ministerul Public și-a focalizat atenția pe eliminarea unor fenomene nocive, precum nepotismul

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marți că Ministerul Public și-a focalizat atenția pe deontologia profesională, evitarea incompatibilităților și conflictelor de interese, dar și pe eliminarea altor fenomene nocive prezente în instituțiile publice și private, precum nepotismul și prestația profesională de slabă calitate.

"Conducerea Ministerului Public și-a focalizat atenția pe deontologia profesională, evitarea incompatibilităților și conflictelor de interese, eliminarea altor fenomene nocive prezente în instituțiile publice și private, precum nepotismul, prestația profesională de slabă calitate. Totodată, nu am ezitat să sesizăm Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, să promovăm acțiunea disciplinară împotriva celor care nu se conformează principiilor de etică și deontologie. Analiza activității ne oferă ocazia reflectării asupra problemelor etice, asupra conduitelor magistraților ce au format obiectul acțiunilor disciplinare sau penale, ori asupra criticilor bine intenționate în media, cazuri prin care sistemul judiciar este în totalitate angajat. În legătură cu puterea judecătorească, remarcăm că s-au aplicat aceleași standarde atunci când au fost urmăriți și judecați magistrați. Este foarte clar că alegațiile publice, precum că în România magistrații nu ar răspunde pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției, sunt formulate pro causa, posibil pentru inhibarea lor în exercitarea atribuțiilor de serviciu", a spus Lazăr la prezentarea bilanțului activității Ministerului Public pe anul 2016.

Procurorul general a arătat că, din cele 2.972 posturi de procuror prevăzute în schema de personal, au fost ocupate 2.650 posturi, ceea ce reprezintă un procent de 89%.

Lazăr a afirmat că, deși gradul de ocupare a posturilor este apt de a asigura funcționarea normală a Ministerului Public, mai multe parchete de pe lângă judecătorii au funcționat temporar cu un singur procuror sau chiar fără niciun procuror titular, fiind necesară o reformă de eliminare a parchetelor neviabile. Una din soluții a fost delegarea unor procurori, inclusiv pe funcțiile de conducere, pentru asigurarea continuității activității. Majoritatea procurorilor sunt la vârsta maturității profesionale, media fiind de 42 de ani.

"Din analiza datelor statistice este de remarcat că media dosarelor de soluționat pe procuror este profund disproporționată între parchete cu volum diferit de activitate. Spre exemplu, la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii variază de la 3.451 dosare la Vișeu de Sus, la 328 dosare pe procuror la Orșova. Pentru a echilibra aceste decalaje majore, conducerea Ministerului Public a adoptat soluția preluării unor categorii de dosare de către parchetele ierarhic superioare. O intervenție de natură legislativă este strict necesară pentru a asigura echilibrul sistemului judiciar, justa repartizare a cauzelor și eliminarea stocului de dosare, aflat pe rolul Ministerului Public, prin raționalizarea micilor instanțe și unități de parchet", a mai spus Augustin Lazăr.

AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria