Lazăr susține că refuzul de a transmite Comisiei parlamentare dosarul alegerilor din 2009 nu este o decizie arbitrară

Procurorul general Augustin Lazăr i-a spus, miercuri, ministrului Justiției, Tudorel Toader, că hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei parlamentare de transmitere a unei copii a dosarului alegerilor din 2009 este expresia unui proces decizional bine fundamentat și "nicidecum o decizie arbitrară".

Augustin Lazăr a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Tudorel Toader, în cadrul căreia i-a comunicat ministrului Justiției că nu poate da curs cererii comisiei parlamentare de a pune la dispoziție o copie a dosarului privind alegerile din 2009, deoarece nu există dispoziții legale în acest sens.

"Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), a avut în cursul zilei de astăzi, 16 august 2017, o discuție telefonică cu Tudorel Toader, ministrul Justiției. În cadrul discuției, procurorul general i-a comunicat ministrului Justiției punctul de vedere al PÎCCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii după actele de urmărire penală efectuate într-un dosar soluționat de către Secția de urmărire penală și criminalistică. În acest sens, Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis miercuri AGERPRES.

Parchetul General menționează că hotărârea de a nu da curs solicitării comisiei parlamentare este "expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat", având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție "și nicidecum o decizie arbitrară".

Cu referire la solicitarea adresată CSM de procurorul general, Augustin Lazăr susține că ea a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar.

"Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PÎCCJ poate interesa, pe viitor, și alte Parchete, dar, în egală măsură, și instanțele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privința dosarelor de urmărire penală și a lucrărilor aflate la Parchete, cât și în privința dosarelor aflate la instanțe, atât în privința dosarelor în curs de soluționare, cât și în privința dosarelor soluționate și indiferent de modul în care au fost soluționate. Ori, având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, necesitatea pronunțării acestei instituții într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, așa cum a declarat public președintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PÎCCJ a fost unul administrativ, fiind de așteptat ca Plenul Consiliului să se pronunțe într-o proximă ședință", mai spune Parchetul.

Comunicatul Parchetului General vine după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a pune la dispoziția comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009.

"Am discutat cu domnul procuror general (Augustin Lazăr — n.r.), am sesizat Inspecția Judiciară. Sesizarea redactată deja este înregistrată la Inspecția Judiciară. Am în vedere faptul că procurorul general s-a adresat plenului CSM cu întrebarea dacă trebuie sau nu să trimită respectivele documente la comisia parlamentară. Vă spuneam și vă repet: sunt convins că procurorul general știe sau ar trebui să știe atribuțiunile de serviciu și CSM nu este cel care îi spune unui procuror, simplu sau general, ce și cum trebuie să-și îndeplinească atribuțiunile de serviciu", a declarat Tudorel Toader.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Orban chiar este un om modest. Două momente

2 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

3 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

4 Info / Guvernul va schimba vineri 8 prefecți

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere