Lazea: România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB, iar în vreme de creştere economică surplus bugetar

România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB, iar în vreme de creştere economică peste potenţial, cum a fost în 2017, ar trebui să aibă surplus bugetar, nu un deficit de 3% din PIB, a declarat joi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

"Asta înseamnă să faci sanie vara şi căruţă iarna. Depăşirea nivelului de 3% ar putea fi tolerată de Comisia Europeană, dacă ne-am duce şi ne-am lupta cu ea ca să nu socotească deficit cheltuielile cu investiţiile, cu pensiile, apărarea şi mai ştiu eu ce. Niciodată în viaţa asta nu se va întâmpla acest lucru", a menţionat Lazea.

Economistul-şef al BNR a subliniat că societatea românească nu consideră ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii înregistrate, legate de buget şi acest dezechilibru. "Acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii, ele sunt mai multe. Eu am înregistrat nouă iluzii legate de buget şi acest dezechilibru", a spus Lazea.

Lazea a enumerat nouă iluzii legate de buget: Prima iluzie este că în România ar mai exista cotă unică de impozitare. A doua iluzie este aceea că "reducerea continuă şi fără limită a ratei de impozitare duce la creşterea veniturilor în toate cazurile". Lazea a explicat că ni se prezintă o situaţie de falsă curbă Laffer în care oricât ai scădea rata de impozitare, veniturile nu vor scădea, lumea va plăti mai mult că are mai puţină rată de plătit. "Toată lumea care l-a citit pe Laffer ştie că e vorba de o parabolă. Scazi impozitarea până la un anumit punct, după care dacă continui să scazi rata de impozitare, vei colecta mai puţin, nicidecum mai mult. E de domeniul logicii, nu? Ca dovadă, după relaxarea Codului fiscal începută în 2015, veniturile bugetare au scăzut de la 35,5% din PIB, la 32,3% din PIB. Relaxarea Codului Fiscal începută în 2015 a costat bugetul circa 3% din venituri bugetare", a subliniat economistul-şef al BNR.

A treia iluzie: "Compensarea eventualelor reduceri oricât de ample a ratelor de impozitare ar putea fi realizată printr-o mai bună colectare. "E adevărat că printr-o colectare mai bună poţi să compensezi, dar hai să vedem cât de mult poţi să compensezi oricât de mult ai vrea? România, de exemplu, colectează 67% din TVA şi asta îi aduce 6,2% din PIB. Deci, dacă am colecta 100%, ceea ce nimeni nu reuşeşte, vom mai aduce încă un 3%. Nicio ţară nu colectează 100%", a explicat Lazea.

Acesta a menţionat şi a patra iluzie, respectiv "creşterea cheltuielilor cu salariile bugetare se poate face orişicât, nu ar trebui corelată cu niciun indicator macroeconomic, nici cu productivitatea, nici cu salariile din mediul privat, nici cu ceea ce solicită tabloul de bord din cadrul Semestrului european. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…