Legat la gură și ucis cu un glonț: jurnalist executat alături de tatăl său, în capitala Hondurasului

Legat la gură și ucis cu un glonț: jurnalist executat alături de tatăl său, în capitala Hondurasului

Un ziarist și tatăl său au fost uciși, luni, la Tegucigalpa, numărul de jurnaliști omorâți de la începutul acestui an în Honduras a ajuns la cinci, a transmis Comitetul pentru Liberă Exprimare ( C- Libre, independent) din această țară, relatează, marți, AFP, conform Agerpres .

Un jurnalist și tatăl său au fost omorâți. FOTO Twitter / @MetroLibrePTY

Edwin Josue Andino, în vârstă de 23 de ani, a fost omorât cu un glonț în față tras de la o mică distanță, a menționat Amada Ponce, directoarea acestui ONG pentru apărarea libertății presei.

Înainte de-al omorî, asasinii l-au legat la gură cu bandă adezivă, o metodă de operare în asasinatele de ziariști și care reprezintă dorința de a „reduce la tăcere” presa, a mai afirmat Ponce.

Poliția a menționat într-un comunicat că „indivizi îmbrăcaţi în uniforme similare celor ale poliţiei militare” i-au scos pe Andino și pe tatăl său din casă, în cartierul Villafranca, în vestul capitalei, și i-au împușcat.

Tânărul nu a fost amenințat înainte de a fi ucis, conform lui Raul Morazan, directorul canalului de televiziune LTV, pentru care jurnalistul lucra de doi ani.

Biroul din Honduras al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a blamat pe Twitter cele două crime şi le-a solicitat autorităţilor ţării „să stabilească sancţiuni concrete împotriva celor responsabili”.

Mai mult decât atât, instituția a acordat „susţinere tehnică autorităţilor în elaborarea şi punerea în aplicare a unor măsuri structurale durabile pentru a-i proteja pe cei care apără drepturile omului şi fac jurnalism”.

Acesta este al cincilea jurnalist ucis de la începutul anului în Honduras” şi al 98-lea în ultimele două decenii, pe o listă care cuprinde jurnalişti, directori de media sau angajaţi din presă, a declarat Ponce.

Hondurs este apreciată ca fiind una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru ziariști, conform organizațiilor de apărare a libertății presei.

Peste 90% dintre crimele efectuate asupra jurnaliștilor rămân nepedepsite.

Cu o rată de aproximativ 39 de omucideri la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât media la nivel mondial, Honduras este printre cele mai periculoase ţări din lume, fără a fi luate în considerare cele aflate în zonele de conflict.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro