Legătura dintre alimentație și dezechilibrul emoțional. Nutriționiștii și psihologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător

Legătura dintre alimentație și dezechilibrul emoțional. Nutriționiștii și psihologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător

Conform specialiștilor, există o strânsă legătură între alimentație și starea psihică a unei persoane. Obiceiurile alimentare pot conduce la dezechilibru emoțional, susțin psihologii și nutriționiștii.

Alimentație SURSĂ Shutterstock

Totodată, aceștia explică acest fenomen, care este tot mai răspândit și oferă sfaturi importante pentru cei care se luptă cu greutate dar și cu depresia și anxietatea.

Legătura dintre alimentație și dezechilibrul emoțional

Lupta cu kilogramele în plus este, în ultimii ani, o adevărată provocare pentru o mare parte din populație. De multe ori, oamenii pierd acest război și ajung, treptate, la obezitate. Acest fenomen, susțin nutriționiștii, poate afecta vizibil calitatea vieții.

Nutriționiștii trag un semnal de alarmă și precizează că, pe lângă afecțiunile de sănătate obișnuite pe care le provoacă obezitatea, pot apărea și alte afecțiuni la nivel psihic, precum depresia sau anxietatea.

Există o strânsă legătură între alimentație și stările de depresie, de anxietate. În primul rând, o persoana supraponderală se poate simți marginalizată, nu se simte bine în propriul corp. Acesta este principalul aspect care contribuie la apariția anxietății, a depresiei. De multe ori, persoanele supraponderale, care suferă de obezitate, sunt marginalizate. Totodată, nu se pot îmbrăca așa cum își doresc, nu se pot afișa în public așa cum își doresc. Astfel, se pierde această luptă cu kilogramele în plus și aceste persoane intră în depresie. Practic, ajung să se complacă în această situație, crezând că nu mai pot face nimic”, a precizat nutriționistul Andreea Pavel.

Cum ne schimbă alimentele starea de spirit

Nutriționiștii declară că alimentația are capacitatea de a schimba starea de spirit a unei persoane. Astfel, produsele pe care le consumăm au capacitatea de a crește sau de a scădea nivelul de energie al unui organism.

Este important să înțelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O persoană care are un regim alimentar sănătos, echilibrat, va fi automat mai fericită. Și nu este greu de înțeles de ce se întâmplă acest lucru. Dacă vom mânca seara, înainte de culcare, carne de porc, organismul nostru va lupta toată noaptea să proceseze aceste alimente. Astfel, își va concentra multă energie pe acest proces și a doua zi ne vom simți obosiți, epuizați, chiar dacă am dormit opt ore”, adaugă nutriționistul ieșean.

Obezitatea, fenomenul care conduce la apariția depresiei

Psihologii susțin că foarte multe persoane care se confruntă cu obezitatea ajung, la un moment dat, să se confrunte și cu depresia. Conform specialiștilor, acest fenomen este regăsit mai ales în rândul tinerilor.

Dacă ar fi să vorbim despre o categorie de risc, putem menționa copiii. Este cunoscut faptul că bullyingul a luat amploare în școli și că elevii care sunt supraponderali sau se confruntă cu obezitatea sunt, de multe ori, marginalizați. Simplu fapt că nu pot fi implicați în activități sportive sau că ceilalți îi văd incapabili să practice anumite sporturi poate afecta foarte mult starea de spirit. Cu timpul, toate aceste lucruri mici se pot transforma în depresie. Părinții trebuie să joace un rol important și să înțeleagă că alimentația nepotrivită nu afectează doar sănătatea fizică, dacă acest lucru nu ar fi suficient. Copiii trebuie implicați în activități sportive, în activități în aer liber”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro