Legătură îngrijorătoare între un produs de păr obișnuit și cancer, semnalată de un studiu

Legătură îngrijorătoare între un produs de păr obișnuit și cancer, semnalată de un studiu

Un studiu publicat de International Journal of Cancer arată că produsele de vopsire a părului sunt asociate cu un risc crescut de cancer, notează The Cool Down, potrivit yahoo.com .

Vopselele de păr conțin substanțe cancerigene. FOTO Shutterstock

Vopselele de păr conțin substanțe cancerigene. FOTO Shutterstock

Publicat pentru prima dată în decembrie 2019, studiul a vizat 46.700 de femei cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani pe parcursul a opt ani., iar concluziile sale au arătat că femeile care au folosit în mod regulat vopsea de păr permanentă au avut o probabilitate cu 9% mai mare de a dezvolta cancer de sân, în comparație cu femeile care nu au folosit vopsea de păr în mod regulat.

Același studiu a indicat legături îngrijorătoare între utilizarea aparatelor chimice de îndreptat părul și cancerul de sân: femeile care foloseau aparate de îndreptat părul la fiecare cinci până la opt săptămâni aveau cu 30% mai multe „șanse de a dezvolta cancer de sân”.

Ce este îngrijorător și de ce

Deși este cunoscut faptul că vopselele de păr conțin compuși care perturbă sistemul endocrin și substanțe cancerigene, rezultatele cercetările anterioare au fost inconsecvente. Acest nou studiu a adus însă dovezi ale legăturii dintre unui risc mai mare de cancer de sân și utilizarea vopselei de păr.

Un aspect interesant relevat de studiul a fost impactul disproporționat asupra femeilor de culoare. Potrivit concluziilor studiului, femeile de culoare care au folosit vopsele de păr permanente au avut cu 60% mai multe „șanse de a dezvolta cancer de sân”, în comparație cu femeile albe, care au avut doar cu 8% mai multe „șanse de a face cancer comparativ cu cele care nu au folosit vopsea de păr.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat