Legătura surprinzătoare dintre sănătatea dinților și dimensiunea anumitor zone din creier

Legătura surprinzătoare dintre sănătatea dinților și dimensiunea anumitor zone din creier

O echipă de oameni de ştiinţă din Japonia a constatat că bolile gingivale şi pierderea dinţilor au fost legate de micşorarea unei anumite zone din creier.

Cercetătorii japonezi au studiat 172 de persoane cu o vârstă medie de 67 de ani care nu aveau probleme de memorie la începutul cercetării. Participanţii au fost supuşi unor examene dentare şi au făcut teste de memorie la începutul studiului. De asemenea, participanţilor li s-au efectuat examinări cerebraleimagistice. Aceeași examinare a avut loc patru ani mai târziu, notează Aleph News.

Ulterior, cercetătorii au descoperit că numărul de dinți şi cantitatea de afecțiuni gingivale au fost legate de modificările creierului.

Este vorba despre o zonă a creierului, care controlează gândirea şi memoria. Așadar, persoanele cu afecţiuni gingivale severe aveau o rată de 1,3 ani de îmbătrânire a creierului. Aceste rezultate evidenţiază importanţa păstrării sănătăţii dinţilor şi nu doar a păstrării dinţilor.

Sursa citată mai menționează faptul că sunt necesare mai multe studii pe grupuri mai mari de persoane pentru a lua în considerare aceste rezultate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat