Legăturile dintre actorul Donnie Yen și Partidul Comunist stârnesc reacții negative din partea gazdelor de la Oscar

Legăturile dintre actorul Donnie Yen și Partidul Comunist stârnesc reacții negative din partea gazdelor de la Oscar

O petiție prin care se solicită înlăturarea starului de arte marțiale Donnie Yen din postura de prezentator al ceremoniei de decernare a premiilor Oscar din acest an, din cauza legăturilor sale cu Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, a adunat zeci de mii de semnături.

Foto Shutterstock

Actorul în vârstă de 59 de ani, cunoscut mai ales pentru rolul său din „Rogue One: A Star Wars Story” și pentru franciza extrem de populară „Ip Man”, este de mult timp o figură controversată în rândul unor segmente din Hong Kong, orașul său natal, din cauza criticilor sale evidente la adresa mișcării pro-democratice din oraș, notează CNN.

Descriindu-l pe Yen ca fiind un „susținător al regimului comunist chinez”, petiția online indică mai multe declarații care, potrivit acesteia, ar trebui să îl descalifice pe Yen de la participarea la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar , care va avea loc pe 13 martie.

Unul dintre exemplele enumerate este un profil publicat săptămâna trecută în GQ, în care Yen a discutat despre demonstrațiile pro-democrație ample și ocazional violente care au cuprins Hong Kong-ul pe parcursul anului 2019.

„Nu a fost un protest, ci a fost o revoltă”, a declarat Yen pentru GQ cu privire la demonstrații, care au fost în cele din urmă reprimate prin arestări în masă și prin introducerea de către Beijing a unei vaste legi privind securitatea națională.

Guvernul și poliția din Hong Kong, precum și autoritățile și mass-media de stat din China continentală, se referă, de asemenea, la demonstrații ca fiind „revolte”, o expresie pe care susținătorii pro-democrație o resping.

Petiția susține că remarcile lui Yen din GQ „nu numai că încalcă spiritul libertății de exprimare, dar neagă și drepturile oamenilor din Hong Kong de a lupta pentru libertatea și democrația lor”.

Guvernul din Hong Kong a negat în repetate rânduri acuzațiile conform cărora legea privind securitatea națională a înăbușit opoziția politică și a criminalizat disidența. În schimb, acesta spune că legea a restabilit echilibrul în oraș după tumultul demonstrațiilor din 2019.

Potrivit detaliilor furnizate, petiția a fost creată sâmbătă de „un grup de persoane din Hong Kong” și de atunci a obținut peste 84.000 de semnături.

„Dacă Comitetul Oscarurilor continuă să invite o astfel de persoană ca prezentator, imaginea și reputația industriei cinematografice vor fi afectate”, se arată în petiție.

La sfârșitul săptămânii trecute, Yen a fost văzut la o reuniune importantă a Partidului Comunist de la Beijing, ca parte a unui organism consultativ privind arta și cultura.

Vorbind presei la acest eveniment, Yen a declarat că este nevoie de mai multe filme de acțiune chinezești pentru a „spune povestea Chinei”, potrivit publicației de stat Global Times.

Academia de film nu a comentat public petiția.

Contactat de CNN, reprezentantul lui Yen a refuzat să ofere o declarație.

Nu este prima dată când Yen a atras controverse în rândul susținătorilor pro-democrație din Hong Kong. El a fost criticat anterior după ce a cântat alături de liderul chinez Xi Jinping în 2017, un eveniment pe care Yen l-a numit o „mare onoare”, și pentru că a sărbătorit revenirea Hong Kong-ului „la patria mamă China” în 2020, la aniversarea predării orașului.

Aceste incidente i-au determinat pe mulți din Hong Kong să ceară boicotarea filmelor sale recente - „Ip Man 4”, în 2019, și „Mulan”, în 2020.

Yen a vorbit despre persoanele care îl critică în interviul acordat pentru GQ, spunând: „Mulți oameni s-ar putea să nu fie fericiți pentru ceea ce spun, dar eu vorbesc din propria mea experiență”.

El urmează să prezinte ceremonia de decernare a premiilor Oscar alături de alți actori și interpreți de renume, printre care Riz Ahmed, Emily Blunt, Ariana DeBose, Samuel L. Jackson și Dwayne Johnson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă