Legea pensiilor publice trece la foc-automat de Parlament. Senatul dă marți primul vot

Legea pensiilor publice trece la foc-automat de Parlament. Senatul dă marți primul vot

Legea pensiilor intră marți la vot în Senat, potrivit unei decizii luate luni de Biroul Permanent al instituției. Proiectul de lege inițiat de Guvernul Ciolacu va fi dezbătut marți de la ora 13.00 la comisiile de specialitate, iar marți seară va intra la vot în plen. Ultimul cuvânt îl are Camera.

Senatul e prim for, apoi votul decisiv e dat de Camera Deputaților FOTO Arhivă

Liderii din conducerea Senatului au decis un calendar strâns în ceea ce privește dezbaterile și votul pe legea pensiilor publice, în doar o zi. Proiectul legii pensiilor a fost adoptat la sfârșitul săptămânii trecute de catre Guvern, după un scandal de două zile în Coaliție, generat de refuzul ministrului de Finanțe Marcel Boloș de a aviza proiectul de lege.

Deși liberalii au dat de înțeles că ar putea să solicite dezbateri mai profunde pe tema proiectului de lege, aceștia au făcut pasul în spate. De altfel, o situație similară a fost și la nivel guvernamental.

Marcel Boloș a dat într-un final avizul pe legea pensiilor după ce a făcut mai multe recomandări. Ministrul avertizează în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”.

Impactul bugetar pentru plata pensiilor conform noii legi s-ar ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate Agerpres, de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Majorarea „imposibilă”

Ministrul Finanțelor și PNL susțin că „majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă” pentru că Guvernul va avea probleme cu asigurarea surselor de finanțare privind noua lege a pensiilor.

De menționat este că legea pensiilor trebuie adoptată până pe 20 noiembrie conform angajamentului luat de Guvern în fața Comisiei Europene. Pe 21 noiembrie, reprezentanții Guvernului urmează să se întâlnească cu oficialii europeni pentru a renegocia o parte din PNRR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat