Legea privind structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România pentru operaţionalizarea Parchetului European - promulgată

Legea privind structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România pentru operaţionalizarea Parchetului European - promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) pentru instituirea Parchetului European (EPPO).

Legea privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) are ca obiect reglementarea unor măsuri legislative, care, alături de cele instituite deja prin Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate să asigure punerea completă în aplicare a Regulamentului EPPO.

Pentru facilitarea aplicării directe şi obligatorii la nivel naţional a prevederilor cuprinse în regulament, se impun măsuri de ordin legislativ şi instituţional pentru asigurarea funcţionalităţii şi a operaţionalizării efective în România a Parchetului European.

Legea cuprinde şi dispoziţii de ordin instituţional, organizatoric sau privitoare la alocarea resurselor de personal, financiare şi materiale.

Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului European, condus de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, să-şi înceapă activitatea la 1 martie.

România are primii şase procurori delegaţi, după ce Colegiul EPPO a fost de acord, pe 10 februarie, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.

Parchetul European, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, a fost instalat la sfârşitul lunii septembrie 2020, în Luxemburg.

Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?