Legendarul Kasparov vine, din nou, în România: Va deschide marele eveniment din luna mai, la București

Legendarul Kasparov vine, din nou, în România: Va deschide marele eveniment din luna mai, la București

Garry Kasparov, multiplu campion mondial, va fi prezent la Bucureşti, pe 5 mai, pentru a deschide prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2023, unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel mondial, la care participă zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la ora actuală. Aceasta este cea de-a patra oară când Marele Maestru Garry Kasparov revine în țara noastră, cu ocazia desfășurării circuitului GCT.

Garry Kasparov

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii) și va avea loc la București, în perioada 5-15 mai 2023. Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România vor participa zece Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 13 mondial).

Multiplul campion mondial, considerat a fi cel mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov sosește în 5 mai, la București, pentru a participa la ceremonia de deschidere a primei etape a turneului GCT. Evenimentul de inaugurare a competiției va fi dedicat iubitorilor acestui sport, transmițând un mesaj de celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”.

Faptul că 10 dintre cei mai buni jucători de șah ai lumii se vor confrunta, la București, deja pentru a patra oară, într-o competiție de talie internațională, transformă capitala României într-un hub al acestui sport al minții. Prezența Marelui Maestru Garry Kasparov la București, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour 2023, ne onorează de fiecare dată și reprezintă ocazia perfectă de a încuraja tinerii să descopere și să se perfecționeze în tainele acestui sport extraordinar”, precizează președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Unde poate fi văzut Kasparov, la București?

Deschiderea ceremoniei va avea loc pe 5 mai, la orele 17.00, la Grand Hotel Bucharest (Sala Ronda), și va consta în prezentarea turneului și a jucătorilor primei etape, în tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare, făcută de Marele Maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat special, cu participarea celor zece GM ai șahului. Competiția de șah se va desfășura la același Grand Hotel Bucharest din Capitală, în perioada 6-15 mai 2023.

O sumă mare pusă la bătaie de organizatori

Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția din România va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

Fondul de premiere în ediția 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

La sfârșitul lunii martie, turneul GCT a anunțat wildcard-urile pentru primele trei etape din Europa, ediția 2023. Jucătorul nr. 1 în lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen, a primit două wildcard-uri și va fi cap de afiș la două dintre etapele din Europa ale turneului GCT – Varșovia și Zagreb, în timp ce Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, jucători de bază ai lotului olimpic masculin, vor concura în etapele circuitului GCT de la București, Varșovia și Zagreb. De asemenea, Kirill Shevchenko, transferat anul acesta sub steagul României, va juca în etapa de la Varșovia a circuitului GCT.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...