Legile Justiției, asumate în Parlament de Iordache, Nicolicea și Ș.Nicolae/DOCUMENTE

Legile Justiției, asumate în Parlament de Iordache, Nicolicea și Ș.Nicolae/DOCUMENTE

Proiectele pentru modificarea legilor Justiției au ajuns marți la Parlament, acolo unde vor fi dezbătute în regim de urgență.

Cele trei proiecte de modificare a legilor Justiției au fost asumate ca inițiativă parlamentară, iar printre semnatari se numără fostul ministru al Justiției Florin Iordache (autorul celebrei OUG 13), președintele comisiei juridice din Camera Deputaților Eugen Nicolicea, dar fostul președinte al Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, anunță  euractiv.ro .

Cei trei sunt cunoscuți pentru discursul lor public anti-justiție și în favoarea celor cercetați sau condamnați.

Un lucru interesant este faptul că parlamentarii PSD promit că instituția președintelui României nu va fi eliminată din procedura de numire a procurorilor șefi de parchete.

10 deputati+senatori, din care:

deputati - PSD: Florea Oana-Consuela, Gilia Claudia, Halici Nicuşor, Iordache Florin, Nicolicea Eugen, Popa Ştefan-Ovidiu, Tănăsescu Alina-Elena

deputati - ALDE: Cătăniciu Steluţa-Gustica

senatori - PSD: Cazanciuc Robert-Marius, Nicolae Şerban

Proiect Lege Pentru Modificarea Legii Privind Organizarea Judiciara:

Potrivit articolului 54 din propunere, procurorul general al Romaniei, seful DNA, al DIICOT si al Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori. Se cere o vechime minima de 10 ani in functia de procuror.

Proiect Lege Pentru Modificarea Legii Statutului Magistratilor:

Proiect Lege Pentru Modificarea Legii CSM:

Modificare in propunere - Revocarea sefilor parchetelor se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia pentru Procurori, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justitiei. In legislatia actuala, revocarea revenea presedintelui, la propunerea Ministrului Justitiei.

O alta amputare a prerogativelor presedintelui este prevazuta la procedura de numire a conducerii Curtii Supreme. Articolul 53 din legea in vigoare arata ca presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile de la CSM decat motivat, dar fara a exista o limita a numarului de refuzuri. Propunerea actuala limiteaza numarul de refuzuri la unul singur.





Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...