Legume care sunt campioane la proteine. Cum trebuie consumate pentru a beneficia de toate calitățile

Legume care sunt campioane la proteine. Cum trebuie consumate pentru a beneficia de toate calitățile

Există legume care pot suplini carnea cu succes, iar în post și nu numai alegerea acestora este o variantă recomandată. Conform experților, leguminoasele, cerealele, legumele, nucile și semințele susțin funcțiile vitale normale ale organismului atunci când se renunță la carne.

Mâncare linte FOTO Shutterstock

Înlocuirea cărnii o puteți face și cu:

  • boabe de soia germinate
  • linte roșie, maro, verde și chiar neagră;
  • mazăre verde;
  • fasole roșie;
  • năut.

Campioana conținutului de proteine este soia (36 g la 100 g de produs). Ea este urmată de linte, mazăre și năut. Mazărea este cea mai puțin bogată în proteine (5 g la 100 g). Leguminoasele au un indice glicemic optim și conțin suficiente fibre pentru a elimina toxinele.

Bucătarii ne sfătuiesc să se înmoaie leguminoasele înainte de a le găti, să se adauge piper, turmeric, ghimbir pentru o digestie mai bună.

O modalitate bună de a obține un set de nutrienți esențiali este de a introduce legumele în meniul tău zilnic. Dacă luați în considerare cantitatea de proteine din 100 g de legume, acestea se află în fruntea listei:

  • varza de Bruxelles – 3,4 g;
  • spanac – 2,9 g ;
  • broccoli – 2.8 g ;
  • sparanghel – 2.2 g ;
  • cartofi – 2,14 g.

Evitați carnea vegetală!

Legumele bogate în antioxidanți, fibre alimentare, acid ascorbic și minerale reprezintă baza unei diete sănătoase, arată organicsfood.ro

Sortimentele de carne vegetală din supermarket sunt de evitat, spun medicii, întrucât sunt alimente intens procesate, cu multe ingrediente chimice nocive. Un exemplu este acidul fitic, ce conduce la absorbția deficitară a zincului și fierului.

De asemenea, există numeroase rețete în care carnea poate fi înlocuită de ingrediente vegetale valoroase din punct de vedere nutrițional. De exemplu, într-un sos pentru paste bolognese, carnea tocată poate fi înlocuită cu ciuperci tăiate cubulețe, cu granule de soia sau cu vinete. Dovleceii, conopida, cartofii dulci, sfecla roșie și morcovii sunt perfecte pentru a înlocui carnea din tocănițe. Similar, tradiționalele sarmale pot conține diverse legume, ciuperci sau „carne” de soia. Înlocuirea cărnii dintr-o lasagna cu linte aduce un plus de textură, în acelasi timp oferind și o doză consistentă de proteine. Iar dacă ăva plac burgerii, să știți că se pot pregăti delicioase chiftele din fasole rosie sau linte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat