Leş spune că Iohannis nu a motivat în CSAT de ce nu a acceptat propunerea pentru şefia Statului Major al Apărării

Leş spune că Iohannis nu a motivat în CSAT de ce nu a acceptat propunerea pentru şefia Statului Major al Apărării

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu a explicat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de vineri motivul pentru care nu a acceptat propunerile sale pentru ocuparea unor posturi în conducerea Armatei, printre care şi acela de şef al Statului Major al Apărării .

"Toate propunerile pe care le-am făcut, inclusiv pentru noul şef al Statului Major al Apărării, au fost respinse, fără să motiveze domnul preşedinte. Văd că ne-a obişnuit cu acest mod... Conform articolului 5 din Legea 346, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului se numeşte noul şef al Statului Major al Apărării pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire", a afirmat Leş, la Antena 3.

El a precizat că propunerea sa pentru şefia Statului Major al Apărării a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Leş, şeful statului i-ar fi spus în şedinţa CSAT că nu vrea "să mute oamenii de aici colo, că sunt buni pe unde sunt".

"Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat - n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifălean să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale. (...) Din ce citesc eu în lege şi propunerea de prelungire se face tot de către ministrul Apărării", a adăugat Leş.

Din perspectiva Ministerului Apărării, a subliniat Leş, mandatul generalului Ciucă expiră la 31 decembrie, atribuţiile fiind preluate de locţiitor.

Ministrul a anunţat că va veni cu o nouă propunere de şef al Statului Major al Apărării şi urmează să verifice legalitatea decretului anunţat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”