Liban: Manifestaţii în apropiere de palatul prezidenţial, la 40 de zile după explozia din Beirut

Liban: Manifestaţii în apropiere de palatul prezidenţial, la 40 de zile după explozia din Beirut

Mai multe sute de libanezi au organizat sâmbătă un marş spre palatul prezidenţial pentru a denunţa nepăsarea statului şi absenţa progreselor în ancheta asupra exploziei devastatoare din portul capitalei libaneze, la 40 de zile după ce tragedia a distrusă o parte din Beirut, relatează AFP.

Plecaţi de la Palatul Justiţiei din Beirut, unde se adunaseră la amiază, manifestanţii - unii dintre ei agitând drapele libaneze cu panglici negre - au mărşăluit pe drumul care duce spre palatul prezidenţial, dar au fost opriţi de un important dispozitiv militar.

Scandând lozinci ale mişcării de contestare apărută în toamna trecută împotriva întregii clase conducătoare, acuzată de corupţie şi incompetenţă, unii manifestanţi au cerut demisia preşedintelui Michel Aoun.

Sute de susţinători ai şefului statului s-au adunat de asemenea în zonă şi armata a încercat să creeze un tampon între cele două tabere.

Confruntări au izbucnit între unii manifestanţi şi armată, care a tras focuri de armă în aer pentru a-i separa pe contestatari.

"Nu este posibil ca după o explozie ca cea din 4 august nimeni să nu fie încă judecat, ţara este pe cale să se prăbuşească şi ei continuă să-şi împartă" prăjitura, şi-a exprimat nemulţumirea o manifestantă într-o declaraţie pentru AFP.

Explozia din 4 august, pusă de autorităţi pe seama stocării "fără măsuri de precauţie" de şase ani a 2.750 de tone de nitrat de amoniu într-un depozit în port, a ucis peste 190 de persoane, a rănit alte 6.500 şi a lăsat fără adăpost 300.000 de persoane.

Această tragedie se adaugă crizei politice şi economice şi a crescut nemulţumirea populaţiei împotriva clasei politice aproape neschimbată de decenii.

Principalii lideri libanezi, în primul rând Aoun şi premierul demisionar Hassan Diab, fuseseră avertizaţi despre pericolul pe care îl reprezenta încărcătura stocată în port.

În total, circa 25 de persoane au fost arestate după explozie, în special responsabili ai portului, ai vămii şi ai aparatului de securitate.

Niciun responsabil politic nu a fost arestat.

Autorităţile libaneze au respins apelurile la desfăşurarea unei anchete internaţionale în cazul exploziei din portul din Beirut. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina