Libera circulaţie a artiştilor: Marea Britanie vrea să negocieze cu fiecare ţară din UE

Libera circulaţie a artiştilor: Marea Britanie vrea să negocieze cu fiecare ţară din UE

Guvernul de la Londra a anunţat marţi că intenţionează să încheie acorduri separate cu fiecare dintre cele 27 de state membre în UE, pentru a permite artiştilor britanici să se deplaseze fără vize în Uniunea Europeană, fapt pe care aceştia nu pot să îl mai facă din cauza Brexitului, informează AFP.

După ce Marea Britanie a părăsit definitiv Uniunea Europeană pe 31 decembrie 2020, la finalul unei perioade de tranziţie, Guvernul de la Londra s-a confruntat cu o ploaie de critici pentru faptul că nu a negociat dreptul de călătorie fără vize pentru artiştii britanici aflaţi în turnee şi pentru echipele lor tehnice, în cadrul acordului de liber schimb cu UE.

Adresându-se unei comisii parlamentare, Secretarul de Stat pentru Cultură, Caroline Dinenage, a declarat că deşi "uşa rămâne deschisă" pentru discuţii mai ample cu UE, posibilitatea de a se ajunge la o soluţie cu cei 27 de membri ai UE în ansamblul lor ar fi "foarte complicată".

Ea consideră că guvernul britanic ar avea mai multe şanse de succes prin "negocieri cu statele individuale".

"Cea mai mare problemă este chestiunea permiselor de muncă şi ea este cu adevărat de competenţa individuală a statelor membre. De aceea, ne concentrăm eforturile în această direcţie", a adăugat Caroline Dinenage.

Deputaţii britanici au ascultat declaraţiile făcute de reprezentanţii acestui sector de activitate, care au descris un tablou sumbru al viitorului lor, dacă deplasările în UE nu vor fi facilitate.

"Cred că impactul negativ al Brexitului asupra industriilor creative şi în special asupra artiştilor independenţi a devenit încă şi mai brutal", a declarat Deborah Annetts, director general al Incorporated Society of Musicians.

"Este de acum o criză. Credem că trebuie să existe o discuţie între guvern şi Comisia Europeană", a adăugat ea, subliniind dublul impact al Brexitului şi al pandemiei de COVID-19 asupra artiştilor interpreţi.

"Auzim mărturii ale unor oameni care ne spun lucruri de felul următor: 'am impresia că trebuie să fac o alegere între a fi britanic şi a fi muzician'", a declarat Paule Constable, membru al colectivului de angajaţi independenţi Freelancers Make Theatre Work.

O petiţie susţinută de numeroase vedete din Marea Britanie, care solicită o exceptare de la vize pentru profesioniştii din muzică şi din alte domenii artistice, a fost semnată deja de peste 280.000 de persoane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral