Libia: "Mercenari ruşi" au intrat într-un câmp petrolifer major (Compania naţională a petrolului)

Libia: "Mercenari ruşi" au intrat într-un câmp petrolifer major (Compania naţională a petrolului)

Compania naţională libiană a petrolului (NOC) s-a declarat preocupată vineri de intrarea unor străini înarmaţi, între care "mercenari ruşi", în unul dintre cele mai importante câmpuri petrolifere ale Libiei, potrivit AFP.

NOC este "preocupată profund de prezenţa unor mercenari ruşi şi străini în câmpul petrolifer El Sharara", intraţi "joi seara într-un convoi de zeci de vehicule", a indicat compania pe site-ul său.

După luni de zile de sistare a activităţii, acest câmp, aflat sub controlul mareşalului Khalifa Haftar - omul forte din estul libian - şi-a reluat producţia la începutul lunii iunie, fiind blocată din nou după trei zile de miliţii pro-Haftar.

Situat în regiunea Ubari (la aproximativ 900 km sud de Tripoli), El Sharara este gestionat de compania Akakus, o societate mixtă din care fac parte NOC, Repsol (Spania), Total (Franţa), OMV (Austria) şi Statoil (Norvegia).

Aici se produc de obicei 315.000 de barili pe zi, dintr-o producţie naţională de peste 1 milion de barili zilnic, potrivit NOC.

Libia dispune de cele mai abundente rezerve de petrol din Africa, iar economia sa fragilizată depinde în mare măsură de veniturile din comercializarea aurului negru.

Dar ţara este subminată de violenţe şi lupte pentru putere după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011. Două autorităţi rivale îşi dispută puterea: Guvernul de uniune naţională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj, cu sediul la Tripoli, în virtutea unui acord mediat de ONU, şi o putere încarnată de Khalifa Haftar, susţinut de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

În cadrul acestui conflict, Rusia dezminte că ar juca un rol prin prezenţa mercenarilor ruşi. Dar în luna mai, un raport al experţilor ONU a confirmat totuşi prezenţa în Libia a mercenarilor din grupul Wagner, deţinut de Ievgheni Prigojin, cunoscut ca fiind un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

GNA, susţinut de Turcia, a preluat de câteva săptămâni controlul asupra întregii părţi a nord-vestului ţării.

Mercenari ruşi s-au retras atunci de la sud de Tripoli şi s-au repliat mai spre sud, potrivit GNA şi altor surse concordante.

Numeroase situri petrolifere sunt blocate din ianuarie de Haftar, care intenţionează să utilizeze acest dosar ca argument în convorbirile cu GNA.

Şeful NOC, Mustafa Sanalla, a denunţat "tentativele unor ţări străine de a împiedica reluarea producţiei petroliere". Aceste ţări "profită de absenţa petrolului libian pe pieţele mondiale" şi, în timp ce îşi exprimă regrete "în public şi cu cinism" faţă de oprirea producţiei, ele îi "susţin din culise pe cei care o blochează", a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /