Libia refuză să primească 170 de migranţi blocaţi pe o navă italiană

Guvernul libian de uniune naţională (GNA) va refuza să primească circa 170 de migranţi blocaţi pe o navă italiană după ce au părăsit ţărmurile Libiei, a indicat şeful diplomaţiei libiene Mohamad Siala, relatează joi AFP.

Această declaraţie survine după ameninţări repetate din partea Romei de a-i retrimite pe migranţii respectivi în Libia.

''Fie Europa începe să-şi apere în mod serios frontierele şi să ia parte la primirea de migranţi, fie noi începem să-i ducem în porturile de unde ei au plecat'', scria marţi pe Twitter ministrul italian de interne, Matteo Salvini. El proferase deja ameninţări duminică.

Aceasta ar fi ''o măsură injustă şi ilegală'', a reacţionat ministrul libian de externe într-un comunicat publicat miercuri seara, subliniind că ţara sa găzduieşte deja peste 700.000 de migranţi, majoritatea originari din Africa sub-sahariană. În opinia sa, migranţii salvaţi pe Mediterana trebuie trimişi ''în ţările lor de origine''.

"Libia este doar o ţară de tranzit care a suferit mult'', a indicat el, făcând apel la comunitatea internaţională ''să-şi asume responsabilităţile''.

Cuprinsă de haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011 şi subminată de lupte pentru influenţă, de insecuritate şi de o criză economică, Libia consideră că a fost abandonată de către Europa şi trebuie să facă faţă singură fluxului de migranţi care traversează teritoriul său.

De o săptămână, circa 170 de migranţi care încercau să traverseze dinspre Libia către Italia se află la bordul navei Diciotti, ce aparţine pazei de coastă italiene şi care este acum blocată în portul sicilian Catania, cu interdicţia de a debarca.

Eventualitatea trimiterii în Libia a migranţilor salvaţi pe mare în largul coastelor sale a fost categoric exclusă de către autorităţile europene, care consideră că această ţară nu oferă un port ''sigur'', condiţie cerută de către dreptul maritim internaţional.

Autorităţile libiene au refuzat de mai multe ori în mod categoric orice debarcare sau instalare de migranţi salvaţi pe mare de către paza de coastă italiană sau de către nave ale unor organizaţii neguvernamentale în largul Libiei.

Singurii care sunt aduşi pe ţărmurile libiene sunt migranţii salvaţi sau interceptaţi de către Marina libiană în apele libiene. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!