Libia: Terminalele petroliere au fost returnate companiei naționale

Libia: Terminalele petroliere au fost returnate companiei naționale

Autoritățile libiene nerecunoscute internațional au anunțat miercuri că au returnat Companiei Naționale a Petrolului (NOC) principalele terminale petroliere, ocupate în ultimele zile, transmite AFP. "Terminalele de la Zueitina, Brega, Ras Lanuf și Al-Sedra au fost predate NOC", a declarat agenției de presă un purtător de cuvânt al trupelor comandate de generalul Haftar, loiale autorităților menționate. Militarii respectivi asigură în prezent doar paza, a precizat purtătorul de cuvânt.

Președintele NOC, Mustafa Sanalla, a sosit miercuri la Zueitina și a promis reluarea exporturilor. El a anuntat că echipele tehnice au început deja evaluarea reparațiior necesare.

NOC este legată de cabinetul de uniune națională (GNA) de la Tripoli, susținut de ONU, notează AFP.

Forțele militare ale administrației din estul Libiei preluaseră marți controlul celui de-al patrulea și ultimul terminal din așa-zisa "semilună a petrolului" din nord-estul țării. Alte două terminale fuseseră ocupate încă de la sfârșitul săptămânii trecute de trupele generalului Khalifa Haifar, cu baza la Tobruk, în estul Libiei. GNA a pierdut astfel accesul la instalațiile vitale pentru economia țării.

Comunitatea internațională a reacționat cu îngrijorare la aceste evoluții și la eventualitatea unui conflict deschis între conducerile de la Tripoli și Tobruk. Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania au lansat luni un apel la "retragerea imediată și necondiționată a tuturor forțelor armate din semiluna petrolului". Martin Kobler, reprezentant special al Națiunilor Unite pentru Libia, a declarat marți că atacurile armate asupra terminalelor petroliere ale Libiei reprezintă o "lovitură puternică" pentru procesul de pace.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

2 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

3 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …