Libia: Terminalele petroliere au fost returnate companiei naționale

Libia: Terminalele petroliere au fost returnate companiei naționale

Autoritățile libiene nerecunoscute internațional au anunțat miercuri că au returnat Companiei Naționale a Petrolului (NOC) principalele terminale petroliere, ocupate în ultimele zile, transmite AFP. "Terminalele de la Zueitina, Brega, Ras Lanuf și Al-Sedra au fost predate NOC", a declarat agenției de presă un purtător de cuvânt al trupelor comandate de generalul Haftar, loiale autorităților menționate. Militarii respectivi asigură în prezent doar paza, a precizat purtătorul de cuvânt.

Președintele NOC, Mustafa Sanalla, a sosit miercuri la Zueitina și a promis reluarea exporturilor. El a anuntat că echipele tehnice au început deja evaluarea reparațiior necesare.

NOC este legată de cabinetul de uniune națională (GNA) de la Tripoli, susținut de ONU, notează AFP.

Forțele militare ale administrației din estul Libiei preluaseră marți controlul celui de-al patrulea și ultimul terminal din așa-zisa "semilună a petrolului" din nord-estul țării. Alte două terminale fuseseră ocupate încă de la sfârșitul săptămânii trecute de trupele generalului Khalifa Haifar, cu baza la Tobruk, în estul Libiei. GNA a pierdut astfel accesul la instalațiile vitale pentru economia țării.

Comunitatea internațională a reacționat cu îngrijorare la aceste evoluții și la eventualitatea unui conflict deschis între conducerile de la Tripoli și Tobruk. Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania au lansat luni un apel la "retragerea imediată și necondiționată a tuturor forțelor armate din semiluna petrolului". Martin Kobler, reprezentant special al Națiunilor Unite pentru Libia, a declarat marți că atacurile armate asupra terminalelor petroliere ale Libiei reprezintă o "lovitură puternică" pentru procesul de pace.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...