Lider comunist din Transnistria, asasinat UPDATE

Lider comunist din Transnistria, asasinat UPDATE

Liderul Partidului comunist din Transnistria și unul dintre opozanții regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în locuința sa. â

Oleg Horjan alaturi de fostul presedinte moldovean Igor Dodon FOTO Twitter

UPDATE: Reprezentanții Promo-Lex, o organizație non-guvernamentală care are drept scop dezvoltarea democrației, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile, au venit cu un apel către autoritățile constituționale în contextul crimei.

,,Investigarea promptă și eficientă a decesului d-lui Oleg Horjan și prezentarea rezultatelor anchetei. Sesizarea și implicarea instituțiilor și a organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană. Asigurarea protecției activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Sancționarea persoanelor responsabile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în Republica Moldova”, au scris aceștia.

De asemenea, altul a fost făcut în adresa misiunilor diplomatice din Republica Moldova.

,,Monitorizarea cazului și condamnarea persecuțiilor sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană”, au punctat reprezentanții Promo-Lex.

---

Liderul Partidului comunist din Transnistria și unul dintre opozanții regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost ucis noaptea trecută în propria casă.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghenadi Ziuganov. „Noaptea trecută a decedat liderul Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, laureatul Premiului Lenin. A fost ucis în propria locuință. Cerem inițierea imediată a unei anchete”, a declarat el, potrivit deschide.md.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției din R.Moldova, Horjan a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului. „Poliția Republicii Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, arată un comunicat al Inspectoratului General al Politiei (IGP).

Mark Tcaciuk, fost comunist și în prezent sef al partidului Congresului Civic, a lansat un „apel către OSCE, să se alăture imediat anchetei asasinării unui politician și cetățean al Republicii Moldova Oleg Khorjan”.

Potrivit puubbicației citate, Oleg Horjan a condus PCT timp de mai mulți ani, fiind un opozant activ al actualului regim de la Tiraspol în frunte cu Vadim Krasnoselski și holdingul „Sheriff”. În anul 2018, acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar avocații lui Horjan au căutat dreptate în instanțele naționale ale R. Moldova.

La data de 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Horjan se află ilegal în detenție și a fost condamnat de către instanțe neconstituționale.

În decembrie 2022, Horjan a fost eliberat din detenția ilegală, revenind la activitatea sa politică, pootrivit sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?