Liderii europeni întârzie decizia privind amânarea Brexitului, aşteptând o limpezire pe scena politică britanică

Liderii europeni întârzie decizia privind amânarea Brexitului, aşteptând o limpezire pe scena politică britanică

Cele 27 de state membre ale UE (fără Regatul Unit) au acceptat vineri cererea Londrei pentru o amânare a Brexitului, dar fără să stabilească noua dată a retragerii Regatului Unit din UE, decizia în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare, au anunţat oficiali europeni, citaţi de agenţiile Reuters şi AFP.

Conform acestor oficiali, liderii europeni doresc mai întâi să afle decizia parlamentului britanic privind solicitarea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor anticipate, o hotărâre a Camerei Comunelor fiind aşteptată luni.

Tot luni, potrivit mai multor surse europene, urmează să se desfăşoare o nouă reuniune a ambasadorilor statelor UE pe tema datei până la care va fi amânat Brexitul. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a declarat că în zilele următoare vor continua consultările între statele UE.

''În funcţie de evoluţiile din Regatul Unit, avem în vedere începutul săptămânii viitoare, fie luni seară, fie marţi dimineaţă, pentru a lua o decizie'', a indicat un diplomat european.

Conform unei surse europene, Franţa a insistat să nu se ia acum o decizie privind data amânării Brexitului şi să se aştepte până pe 15 noiembrie sau chiar 30 noiembrie pentru a pune astfel presiune pe Camera Comunelor să accepte acordul privind Brexitul pe care premierul Boris Johnson l-a încheiat cu UE.

Camera Comunelor ar fi trebuit să se pronunţe prin vot sâmbăta trecută asupra acestui acord, dar a amânat votul, cerând ca mai întâi să fie aprobată legislaţia de implementare a Brexitului, obligându-l astfel pe şeful guvernului să ceară la Bruxelles încă o amânare a Brexitului. Dar apoi Camera Comunelor a respins şi calendarul accelerat de dezbatere a acestei legislaţii pe care Boris Johnson l-a întocmit în aşa fel încât Brexitul să se realizeze la data stabilită, 31 octombrie. În urma respingerii acestui calendar, Johnson a decis să retragă din parlament acordul privind Brexitul şi să ceară alegeri anticipate, pentru care însă are nevoie de asemenea de acordul Camerei Comunelor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Femeia asta e parfum pe lângă expiratele din tabloidele noastre

5 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit