Liderii statelor UE promit în ''Declaraţia de la Porto'' reducerea inegalităţilor într-o Europă socială

Liderii statelor UE promit în ''Declaraţia de la Porto'' reducerea inegalităţilor într-o Europă socială

Şefii de stat şi de guvern din statele UE, reuniţi vineri şi sâmbătă în oraşul portughez Porto la un summit pe teme sociale, au adoptat o declaraţie în care promit reducerea ingalităţilor în regiune şi dezvoltarea Pilonului european al drepturilor sociale, ca element fundamental al redresării post-pandemie.

''Pe măsură ce Europa se redresează treptat după pandemia de COVID-19, prioritatea va consta în trecerea de la protejarea locurilor de muncă la crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea calităţii acestora, întreprinderile mici şi mijlocii (inclusiv întreprinderile sociale) jucând un rol-cheie în acest scop'', se arată într-unul din cele 13 puncte ale ''Declaraţiei de la Porto''.

''Punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale va fi esenţială pentru a se asigura crearea de locuri de muncă mai numeroase şi de mai bună calitate pentru toţi, în cadrul unei redresări favorabile incluziunii. În acest sens, ar trebui asigurat progresul activităţilor relevante cu sau fără caracter legislativ de la nivelul UE şi al statelor membre'', au convenit liderii europeni, subliniind că ''mai mult ca niciodată, Europa trebuie să fie continentul coeziunii sociale şi al prosperităţii''.


Foto: (c) ESTELA SILVAPOOL/EPA


Acest pilon este o compilaţie de 20 de principii asupra egalităţii de şanse şi de acces pe piaţa muncii, condiţiilor de muncă juste şi protecţia socială, adoptate în anul 2017 la un alt summit european social, dar care nu au avut nicio dezvoltare concretă.

Pentru a transpune aceste principii în realitate, Comisia Europeană a prezentat în luna martie un plan de acţiune cu trei obiective concrete şi alte măsuri vor fi prezentate în anii următori. Cele trei obiective sunt: creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 78%, instruirea anuală a cel puţin 60% din adulţi şi reducerea cu 15 milioane a numărului persoanelor cu risc de sărăcie sau excluziune socială.

Referindu-se la planul de redresare, Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro şi axat pe investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, declaraţia de la finalul summitului menţionează că 'în contextul accelerării tranziţiei verzi şi a celei digitale, aceste investiţii europene masive şi reformele asociate lor vor plasa în mod ferm Uniunea şi statele sale membre pe calea reformei în vederea unei redresări echitabile, durabile şi reziliente''.


Foto: (c) ESTELA SILVAPOOL/EPA


''Vom plasa educaţia şi competenţele în centrul acţiunii noastre politice. Tranziţia verde şi cea digitală vor oferi oportunităţi enorme pentru cetăţenii europeni, dar şi numeroase provocări, care vor necesita mai multe investiţii în educaţie, formare profesională, învăţarea pe tot parcursul vieţii, în perfecţionare şi în recalificare, astfel încât să se stimuleze tranziţia profesională către sectoare în care cererea de forţă de muncă este în creştere'', promit liderii europeni.

''Vom acorda prioritate acţiunilor de sprijinire a tinerilor, care au fost deosebit de afectaţi de criza provocată de pandemia de COVID-19'' şi, ''cum s-a stabilit în Agenda strategică a UE 2019-2024, suntem hotărâţi să consolidăm în continuare punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale la nivelul UE şi la nivel naţional, ţinând seama în mod corespunzător de competenţele respective şi de principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii'', mai notează ei în textul declaraţiei.

''Vom intensifica eforturile de combatere a discriminării şi vom depune eforturi active pentru a elimina disparitatea de gen în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile, precum şi pentru a promova egalitatea şi echitatea pentru fiecare individ din societatea noastră'', se mai arată în ''Declaraţia de la Porto'', punct care a fost reformulat faţă de varianta iniţială după ce Polonia şi Ungaria s-au opus folosirii expresiei ''egalitate de gen'', care ''creează un spaţiu pentru drepturile LGBT'', după cum explică un diplomat european.

Liderii europeni au susţinut ideea ca Bruxellesul să monitorizeze progresele în aplicarea Pilonului european al drepturilor sociale prin Semestrul European, un mecanism al UE de coordonare a politicilor economice şi sociale ale statelor membre.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...