Liderul de la Phenian, Kim Jong Un, în a patra vizită în ultimul an în China

Liderul de la Phenian, Kim Jong Un, în a patra vizită în ultimul an în China

China a susţinut marţi normalitatea vizitei liderului nord-coreean, Kim Jong Un, la Beijing, unde se va întâlni cu preşedintele chinez, Xi Jinping, şi a evidenţiat ''eforturile'' ambelor ţări pentru ''promovarea păcii şi securităţii'' în peninsula coreeană, transmite EFE.

Kim Jong Un, alături de soţia sa, Ri Sol Ju, efectuează o vizită în China de marţi până joi, au confirmat autorităţile chineze.

"Anul trecut, ambele părţi au convenit să menţină schimburi şi contacte cu regularitate şi în diferite formate, să intensifice comunicarea strategică, să impulsioneze relaţiile bilaterale şi să promoveze pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană şi în regiune", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lu Kang.

EFE aminteşte că este cea de-a patra vizită a liderului de la Phenian în China în ultimul an, ceea ce sugerează, în opinia sa, că întâlnirea ar putea prefaţa un al doilea summit între Kim Jong Un şi Donald Trump, după ce ambii lideri şi-au arătat disponibilitatea în acest sens, pentru a discuta despre denuclearizare.

"Credem că este important ca ambele părţi să menţină legătura şi întotdeauna susţinem dialogul şi sperăm ca acesta să producă rezultate pozitive", a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

În acelaşi timp, portalul de ştiri economice Caixin a subliniat marţi că vizita liderului nord-coreean are loc după ce acesta a atras atenţia, în discursul de Anul Nou, că ţara sa ar putea merge pe un "drum nou" dacă Trump nu relaxează sancţiunile care afectează economia Coreei de Nord.

"Kim ar putea încerca să profite de relaţia sa cu Xi Jinping, pe care Trump îl acuză de relaxare a presiunii asupra Coreei de Nord, pentru a pune presiune pe SUA şi a obţine concesii în negocierile privind dosarul nuclear", apreciază sursa menţionată.

Prima întâlnire avută anul trecut de Kim Jong Un, la Beijing, cu Xi Jinping a avut loc exact în acelaşi interval de timp şi a precedat participarea Phenianului la Jocurile de Iarnă desfăşurate în Coreea de Sud, un eveniment care a deschis calea apropierii între Coreea de Nord şi comunitatea internaţională.

Celelalte două întâlniri cu Xi, în Dalian şi Beijing, în mai şi, respectiv, iunie, s-au derulat imediat după summiturile lui Kim Jong Un cu preşedintele sud-coreean şi cel american. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”