Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, va fi candidat la funcţia de premier după victoria zdrobitoare în alegerile europene

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, va fi candidat la funcţia de premier după victoria zdrobitoare în alegerile europene

Liderul extremei drepte, Jordan Bardella (28 de ani) va fi candidatul partidului său, Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) la funcţia de prim-ministru al Franţei, a anunţat luni vicepreşedintele formaţiunii, Sebastien Chenu, citat de AFP.

FOTO EPA-EFE

"Jordan Bardella a fost ales ca membru al Parlamentului European, deci el a fost 'uns' deja de popor" şi "va fi candidatul nostru pentru a merge la Matignon", numele reşedinţei oficiale a premierului francez, a declarat Chenu la postul de radio RTL.

Anunţul formaţiunii conduse până acum doi ani de Marine Le Pen survine a doua zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului) şi convocarea alegerilor legislative anticipate ca urmare a succesului extremei drepte franceze în alegerile pentru Parlamentul European.

Adunarea Națională a câștigat duminică peste dublul voturilor obținute de partidul lui Macron.

Trei săptămâni de vârtej electoral se deschid înaintea primei runde, care va avea loc pe 30 iunie, apoi a unei a doua runde, pe 7 iulie, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august).

Confruntat cu "ascensiunea naţionaliştilor", şeful statului a explicat că doreşte să "dea înapoi" francezilor "alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot", pronunţând dizolvarea Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului.

"Am încredere în capacitatea poporului francez de a face cea mai corectă alegere pentru ei înşişi şi pentru generaţiile viitoare. Singura mea ambiţie este să fiu de folos ţării noastre pe care o iubesc atât de mult, a transmis Macron, într-un mesaj postat luni pe reţeaua de socializare X

.Este ceva cu totul neprevăzut şi deopotrivă un "pariu riscant", într-un moment în care "există o dorinţă foarte puternică din partea francezilor de a-l sancţiona pe preşedintele Republicii", subliniază experta în sondaje Celine Bracq, director general al institutul Odoxa.

Cine este Jordan Bardella

În vârstă de doar 28 de ani, Jordan Bardella a reuşit să ridice partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), câştigător al alegerilor europene în Franţa, cu mult înaintea taberei preşedintelui Emmanuel Macron, lăudându-se că a obţinut duminică un „scor istoric”, în ciuda criticilor recurente privind lipsa sa de substanţă şi "duplicitatea" sa, relatează AFP.

Obţinând peste 30% din voturile exprimate duminică, lista sa a oferit Adunării Naţionale cel mai bun scor din istoria sa într-un prim tur al unor alegeri naţionale şi a deschis calea pentru o a patra candidatură la preşedinţia ţării lui Marine Le Pen, care porneşte acum cu statutul de favorită.

Formule cizelate pentru a atrage atenţia şi zâmbete în orice moment pentru selfie-uri: capul listei RN a făcut un facelift partidului istoric al extremei drepte franceze fondat la începutul anilor 1970 de Jean-Marie Le Pen, acum în vârstă de 95 de ani.

Strategia de îmbunătăţire a percepţiei publice începută în urmă cu un deceniu de fiica sa Marine Le Pen, care a curăţat imaginea partidului şi a renunţat la declaraţiile antisemite şi rasiste ale fondatorului său, îşi găseşte punctul culminant cu Jordan Bardella.

Ascensiune fulminantă

Un necunoscut publicului în urmă cu cinci ani, tânărul cu fizicul unui ginere ideal s-a impus în timp record într-un peisaj politic în plină reînnoire şi „a sedus toate categoriile”, rezumă Frederic Dabi, expert în sondaje publice, potrivit AFP.

Scorul său de duminică, însoţit, conform mai multor sondaje realizate în timpul campaniei, de o "curăţare" a electoratului, convingând categorii sociologice istoric ostile RN - manageri, pensionari - pare a fi o victorie personală.

Bardella îşi scoate în evidenţă originile modeste, de ascendenţă italiană şi crescut de mama sa într-o suburbie pariziană a clasei muncitoare, pentru a părea aproape de preocupările francezilor: puterea de cumpărare, imigraţia, insecuritatea.

Membru al partidului de extremă dreapta de la vârsta de 17 ani, el a urcat în ierarhie şi a devenit liderul acestuia în 2021, în timp ce Marine Le Pen, care a ajuns de două ori în turul doi al alegerilor prezidenţiale în spatele lui Emmanuel Macron, se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2027.

El a fost purtătorul său de cuvânt în timpul ultimei campanii din 2022. El a condus, de asemenea, lista RN la ultimele alegeri europene din 2019, care a ieşit pe primul loc chiar înaintea majorităţii prezidenţiale.

Bardella, căreia Marine Le Pen i-a promis postul de prim-ministru dacă va fi aleasă în 2027, a ridicat miza cerând din nou, duminică seara, dizolvarea Adunării Naţionale şi organizarea de noi alegeri legislative.

Şeful listei extremei drepte a făcut campanie mai mult pe teme naţionale decât europene, alimentând astfel criticile oponenţilor săi cu privire la lipsa sa de cunoştinţe şi lipsa de interes pentru Europa.

Bardella, care se mândreşte cu faptul că are peste un milion de urmăritori pe TikTok, este acuzat că are grijă de imaginea sa media mai mult decât de cunoştinţele sale despre diferite dosare şi este criticat pentru "absenteismul" său din Parlamentul European. Eurodeputata radicală de stânga Manon Aubry îl numeşte un "deputat fantomă".

El „nu este foarte confortabil” în ceea ce pirvește dosarele europene, spune un ministru macronist. "Este tăcut şi se ascunde", adaugă altul.

La o reuniune care a avut loc la Perpignan la 1 mai, el a pledat pentru o "Europă a naţiunilor", "realităţilor", "oamenilor", "concretului", "identităţii", "frontierelor", "comerţului echitabil, patriotismului economic, priorităţii naţionale, preferinţei europene".

Apoi, la o conferinţă din 25 aprilie pentru a-şi prezenta programul, organizată după discursul preşedintelui Macron despre Europa, el a evitat întrebările jurnaliştilor.

Nu contează, cred alegătorii săi: duelul televizat de la sfârşitul lunii mai dintre Jordan Bardella şi premierul Gabriel Attal, care este foarte confortabil cu subiectele, nu a avut repercusiuni notabile, nici în sondaje, nici la votul de duminică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

3 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

4 Litoralul în comunism / „Mamaia pentru bătrânei, Venus pentru discoteci, iar la Neptun și-ar fi adus Ceaușescu nisip din Sahara”

5 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă