Liderul nord-coreean Kim Jong Un împlinește 39 de ani

Liderul nord-coreean Kim Jong Un împlinește 39 de ani

Kim Jong Un s-a născut la 8 ianuarie 1984 și de 11 ani se află la conducerea țării asiatice și duce mai departe politica de izolare față de Occident aplicată și de predecesorii săi, Kim Jong Il, tatăl său, și Kim Ir Sen, bunicul.

După ce a venit la putere, dictatorul Kim Jong Un a încercat să dezvolte economia Coreei de Nord, însă a și extins programul nuclear . De asemenea, este bănuit că a dispus executarea mai multor oficiali, dar și uciderea fratelui său vitreg, pe numele său Kim Jong Nam , în Malaezia, în anul 2017.

Liderul nord- coreean a fost prezent la summit-urile din 2018 și 2019 alături de fostul lider de la Casa Albă Donald Trump și președintele sud-coreean Moon Jae-in.

De curând, a afirmat că a reușit să combată pandemia de COVID-19 în țara sa. În luna mai a anului 2022, autoritățile nord-coreene au comunicat primul caz de COVID-19.

Kim Jong Il l-a numit succesor pe Kim Jong Un, cu toate că era al treilea născut.

Înainte de a deveni lider, acesta ar fi urmat cursurile unor școli importante din Elveția.

Ulterior a revenit în țară și a obținut două diplome universitare, în anul 2002 și 2007.

Pe 29 decembrie 2011, după sfârșitul perioadei de doliu național decretate în urma decesului tatălui său, a fost numit oficial „conducătorul suprem al partidului, statului și armatei”.

Bunicul său, Kim Ir Sen, a condus statul asiatic de la fondarea sa, în 1948 și până la moartea sa, în anul 1994. Acesta și-a clădit un gigantic cult al personalității, care a fost continuat și de Kim Jong Il, dar și de Kim Jong Un.

Totuși, conform lui Rachel Minyoung Lee, cercetătoare nerezidentă a Centrului Stimson din SUA, liderul nord-coreean a reușit să lase senzația că este mai apropiat de popor față de tatăl și bunicul său.

Deja nu mai vedem toată această mistificare în presa nord-coreeană”, a afirmat ea, făcând aluzie la propaganda din timpul regimului lui Kim Ir Sen, când se spunea că acesta ar fi învins singur forțele coloniale nipone.

În Coreea de Nord, atât ziua de naștere a lui Kim Jong Il, cât și cea a lui Kim Ir Sen, sunt sărbători naționale. Dictatorul Kim Jong Un nu are încă o sărbătoare acordată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?