Liderul sârbilor bosniaci, acuză SUA de pregătirea unei rebeliuni armate. Ambasada SUA l-a numit instigator

Liderul sârbilor bosniaci, acuză SUA de pregătirea unei rebeliuni armate. Ambasada SUA l-a numit instigator

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik , a afirmat că Statele Unite pregătesc o rebeliune armată, condusă de musulmani, în Bosnia-Herţegovina. Acuzele vin după ce Washingtonul i-a interzis intrarea în SUA din cauza corupţiei şi a punerii în pericol a acordului de pace de la Dayton, potrivit agenției de presă Hina.

Milorad Dodik, numit instigator de ambasadorul SUA la Sarajevo FOTO Arhivă

Actualul președinte al Republicii Srpska, aflat la cel de-al doilea mandat, a fost numit, luni, de către Ambasada SUA la Sarajevo, drept un instigator de conflicte şi tensiune, precum și un lider al atacurilor împotriva guvernului Bosniei-Herţegovina (BiH) şi al încercărilor de obstrucţionare a activităţii acestuia.

Ulterior, în decursul zilei de marți, Milorad Dodik a declarat că ambasadorul american Michael Murphy ar trebui expulzat din ţară.

De unde a pornit conflictul dintre Milorad Dodik și ambasadorul SUA la Sarajevo

Într-un comentariu făcut luni, Ambasada SUA la Sarajevo s-a alăturat condamnării unei declaraţii făcute de şeful comunităţii musulmane din Bosnia-Herţegovina, Husein Kavazovic, în care acesta avertizase că bosniacii ar trebui să fie pregătiţi să îşi apere ţara cu arma în mână dacă apărarea ei prin intermediul instituţiilor statului va eşua.

Misiunea diplomatică americană a subliniat că declaraţiile prin care politicienii şi liderii religioşi ameninţă cu utilizarea violenţei sunt inacceptabile, adăugând că afirmaţii ale unor politicieni precum Dodik sunt cele care creează probleme şi duc la luări de poziţie ca în cazul lui Kavazovic.

Ambasada a declarat că Kavazovic are dreptate atunci când spune că există încercări continue de subminare a instituţiilor statului, dând vina pe Dodik, care atacă frecvent instituţiile publice, punând adesea sub semnul întrebării existenţa însăşi a BiH.

În comunicatul său, ambasada americană aminteşte că, recent, Milorad Dodik a calificat BiH ca fiind o minciună musulmană şi sugerează în mod regulat că va separa Republica Srpska de Bosnia-Herţegovina.

„Atunci nu ar trebui să fie o surpriză faptul că, după nenumăratele atacuri, verbale şi de altă natură, ale lui Milorad Dodik asupra Bosniei-Herţegovina, unii dintre cetăţenii săi cred că ar putea veni un moment în care vor trebui să o apere de el”, se afirmă în comunicatul citat.

În replică, Dodik a afirmat că SUA îi favorizează de ani de zile doar pe bosniaci şi acum îl apără şi pe Kavazovic.

„Numai că eu, personal, nu cred că îl apără doar pe Kavazovic, ci ideea unei rebeliuni armate care să fie condusă de musulmani, cu arme americane”, a declarat marţi Dodik presei locale, insistând că ambasadorul SUA este cel care instigă la conflict şi discurs de ură şi, prin urmare, ar trebui expulzat, conform Hina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă