Liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon va candida la preşedinţia Franţei

Liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon va candida la preşedinţia Franţei

Jean-Luc Melenchon, liderul opoziţiei radicale de stânga din Franţa, a anunţat că intenţionează să candideze la preşedinţie în 2022, dacă petiţia sa online în acest sens va întruni 150.000 de semnături, transmite dpa.

Duminică, el a comunicat că doreşte ca francezii să îşi poată nominaliza candidaţii. 'Intenţia mea este să descătuşez spiritele şi să ajut la proiectarea din nou către viitor', a declarat politicianul în vârstă de 69 de ani.

Ar fi a treia candidatură a lui Melenchon la preşedinţie. În 2017, el a fost votat de şapte milioane de alegători în primul tur - o surpriză, însă nu suficient pentru a ajunge în turul al doilea, în care s-au confruntat lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi actualul preşedinte Emmanuel Macron.

Le Pen şi-a anunţat şi ea candidatura la următoarele alegeri.

Jean-Luc Melenchon s-a născut în 1951 la Tanger, în Maroc, de unde s-a mutat în Franţa la vârsta de 11 ani. Are studii de filosofie şi a fost profesor înainte de a intra în politică. A fost mult timp membru al Partidului Socialist. În 2017, a fost ales lider al alianţei de extrema stângă La France Insoumise (Franţa Nesupusă). În prezent este lider al grupului parlamentar al partidului, în Adunarea Naţională.

Anul trecut, Melenchon a fost condamnat la trei luni de închisoare, cu suspendare, pentru că a opus rezistenţă şi a încercat să intimideze un judecător şi un poliţist, cu ocazia unei percheziţii la sediul partidului în cadrul unei anchete privind nereguli financiare. Credibilitatea i-a fost afectată după ce a apărut o înregistrare video cu incidentul, în care striga 'Eu sunt Republica!' în faţa agentului de pază de la intrare şi încerca să intre cu forţa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”