Liderul unei bande din Venezuela a evadat din închisoarea luxoasă pe care o controla. Bărbatul este căutat în cinci țări

Liderul unei bande din Venezuela a evadat din închisoarea luxoasă pe care o controla. Bărbatul este căutat în cinci țări

Poliția din America de Sud îl caută pe liderul unei bande din Venezuela care a evadat din închisoarea luxoasă pe care o controla, cu puțin timp înainte ca aceasta să fie percheziționată, relatează BBC.

Héctor Guerrero Flores FOTO: Ministerul de Interne din Venezuela

Când 11.000 de soldați și polițiști au intrat miercuri în închisoarea Tocorón din Venezuela, administrată de deținuți, Héctor Guerrero Flores era de negăsit.

Sub conducerea lui Guerrero Flores, Tocorón a ajuns să semene cu o stațiune de lux.

Închisoarea s-a lăudat cu o mică grădină zoologică, un club de noapte și o piscină.

Bărbatul de 39 de ani, originar din statul Aragua din Venezuela, a intrat și a ieșit din închisoarea Tocorón timp de peste un deceniu.

În 2012, liderul bandei criminale transnaționale Tren de Aragua a reușit să evadeze din închisoare mituind gardienii.

După ce a fost arestat din nou în 2013, a fost rearestat în aceeași închisoare, dar se pare că puterea sa în interiorul închisorii - și asupra celor însărcinați cu paza sa - nu a făcut decât să crească.

Nu numai că a transformat Tocorón în centrul întreprinderii criminale Tren de Aragua, dar, sub conducerea sa, închisoarea a fost dotată cu toate facilitățile unui hotel de lux.

Familiile deținuților s-au mutat în incintă. Deținuții aveau acces la o bancă improvizată, o casă de pariuri, un restaurant și un teren de baseball, în timp ce copiii lor puteau admira flamingo și struți în grădina zoologică a închisorii.

Închisoarea Tocoron a fost dotată cu toate facilitățile unui hotel de lux. FOTO Runrun.es

Închisoarea Tocoron a fost dotată cu toate facilitățile unui hotel de lux. FOTO Runrun.es

Se pare că Guerrero Flores putea veni și pleca după bunul plac. Scriitoarea venezueleană Ronna Rísquez, care a scris o carte despre Tren de Aragua, povestește cum poliția a dat peste el o dată la o petrecere pe un iaht în 2016.

Potrivit lui Rísquez, deținutul le-a arătat calm ofițerilor un permis de liberă trecere eliberat de serviciul penitenciar din Venezuela care îi permitea să călătorească liber prin țară.

Humberto Prado, directorul ONG-ului Observatorul închisorilor din Venezuela, a declarat pentru BBC Mundo că Guerrero Flores a trăit „ca un rege” în interiorul închisorii și probabil că s-a întors în ea din cauza siguranței pe care i-o oferea.

„Avea un etaj întreg pentru el, cu tot luxul... paturi duble, ecrane cu plasmă, sisteme de sunet. Avea chiar și propriile gărzi de corp și nimeni nu putea intra în etaj fără permisiunea lui”.

Potrivit lui Prado și a altor persoane familiarizate cu condițiile din interiorul închisorii, Guerrero Flores nu avea rivali în interiorul închisorii și, prin urmare, putea conduce în siguranță rețeaua sa infracțională în continuă expansiune.

Sub conducerea sa, Tren de Aragua s-a extins în Columbia, Ecuador, Peru și Chile și s-a diversificat de la extorcarea de migranți la traficul de carne vie, crimă la comandă și răpire.

Banda are o asemenea infleunță încât președintele chilian, Gabriel Boric, s-a referit direct la ea, spunând că „îi vom vâna, îi vom încarcera și, în cazurile în care este necesar, îi vom expulza”.

Se crede că presiunea exercitată de liderii din America Latină a dus la operațiunea masivă de securitate lansată de autoritățile venezuelene săptămâna trecută la închisoarea Tocorón.

Oficialii au declarat că 11.000 de soldați și polițiști au fost desfășurați pentru a recâștiga controlul închisorii de la deținuți.

În timpul raidului a fost observată pentru prima dată absența lui Héctor Guerrero Flores, dar oficialii venezueleni nu au făcut publică evadarea acestuia la momentul respectiv.

Abia sâmbătă, la trei zile după operațiunea de securitate, Ministerul de Interne din Venezuela a oferit o recompensă pentru informații care să conducă la capturarea lui Guerrero Flores.

În ciuda evadării celui mai puternic deținut, președintele Nicolás Maduro a declarat că raidul a fost efectuat „impecabil”.

El a recunoscut totuși că „unii deținuți au evadat din cauza corupției funcționarilor, care i-au alertat pe deținuți cu privire la iminența operațiunii de securitate”.

Președintele a declarat că cei responsabili vor fi „pedepsiți sever”.

Între timp, poliția din Columbia, Ecuador, Peru, Chile și Venezuela îl caută pe Héctor Guerrero Flores.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat