Liiceanu, la Bookfest: Trebuie să ne facem meseria de cetățeni; volumele Ramonei Ursu și Emiliei Șercan - cărți anticorpi

Filosoful Gabriel Liiceanu consideră că volumele "Noaptea, ca hoții" de Ramona Ursu și "Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații" de Emilia Șercan, lansate duminică la standul Humanitas din Bookfest, sunt cărți-document, scrise de oameni care veghează ca organismul social să fie sănătos.

"Cărțile lansate astăzi sunt cărți-document ieșite, coapte, din istoria cenușie a ultimilor ani. (...) Acestea sunt cărți-anticorpi, cărțile unor oameni anticorpi, sunt cărțile unor oameni care veghează ca organismul social să fie sănătos. Anticorpii vindecă, asigură recuperarea sănătății corporale și asta cred că fac aceste cărți", a afirmat Liiceanu.

El a subliniat că deși "se plagiază peste tot în lume, frauda intelectuală în lanț s-a inventat în România în anii tranziției", dimensiunea acesteia fiind "fără pereche pe lume".

"În academii create ad-hoc, pulsează, într-un ritm greu de urmărit, falsul intelectual, în care doctori plagiatori devin peste noapte profesori coordonatori de doctorate plagiate. Ies pe bandă rulantă, cu zecile de mii. Dintre acești infractori protejați se aleg în România prim-miniștri, miniștri, generali, comisari, procurori, oameni politici, primari, profesori universitari etc — 'elita țării'. Acest spectacol neverosimil ne macină fundamentele nației", a spus filosoful, citând din cuvântul său inclus pe pagina a patra a cărții Cameliei Șercan.

Liiceanu a explicat apoi "de ce de la mafia doctorală se ajunge la surparea fundamentelor nației".

"Există lucruri pe lume cu care nu se poate glumi. Cu granițele unei țări, de pildă. Iese război. Nici cu granițele spiritului nu se poate glumi. Pentru că atunci se amestecă prostia cu inteligența, cinstea cu hoția, meritul cu potlogăria. Ajungem sa fim conduși de șmecheri, de hoți și de impostori. Exact asta ni s-a întâmplat. (...) Trebuie să ne facem meseria de cetățeni. Nu putem sta cu ochii închiși la asemenea întâmplări. Nu putem. Este o rușine să lași un om de genul ăsta singur. E vorba de viața noastră, nu de a ei. Ea face un gest de sacrificiu", a susținut filosoful

În opinia sa, cartea Emiliei Șercan este "o bijuterie a jurnalismului de investigație", dar și "povestea unei abjecții în formă continuată".

Emilia Șercan a mărturisit că a scris cartea în aproximativ două săptămâni și jumătate, lucrarea sa fiind povestea a ceea ce s-a întâmplat în primele șase luni în care a scris despre "rețeaua de plagiatori coordonată de Gabriel Oprea".

"Sunt mărturii personale despre încercările de intimidare, de cumpărare, de compromitere, despre capcanele care mi-au fost întinse, încercările de a mi se închide gura sau de a mi se explica cu frumosul că este bine să susținem o anumită parte a statului și o parte dintre reprezentanții acestuia, cum ar fi bine să nu scriu despre Gabriel Oprea, sau despre generalul Florian Coldea", a afirmat Șercan.

La rândul său, Ramona Ursu s-a declarat optimistă în ceea ce privește evoluția societății românești.

"Eu cred că puterea societății românești este mult mai mare decât puterea unei grupări de politicieni mafioți. Este imposibil — și eu cred că putem să ne uităm și în istoria poporului nostru — oricât ar merge ei de departe, totuși societatea românească în momentul ăsta a evoluat, a depășit clasa politică", a spus Ursu.

Ea a spus că demersul ei e "un jurnalism cetățenesc".

După eveniment, care s-a desfășurat în prezența a patru bodyguarzi, în urma unor amenințări primite, potrivit organizatorilor, de protagoniștii lansărilor, europarlamentarul Monica Macovei, a declarat pentru AGERPRES că volumul Ramonei Ursu spune "povestea (...) celor care se luptă cu corupții".

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România / Un bărbat care a intrat în contact cu ital…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul