Limita de împădurire din zonele montane a crescut din cauza crizei climatice, potrivit unui studiu

Limita de împădurire din zonele montane a crescut din cauza crizei climatice, potrivit unui studiu

Conform unui studiu, limita de împădurire din zonele montane crește ca răspuns la criza climatică. Oamenii de știință de la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din Shenzhen, China, au utilizat teledetecția pentru a identifica zonele montane unde s-a depășit limita până la care cresc pădurile, relatează The Guardian .

În medie, limita de împădurire a crescut cu 1,2 metri pe an. Foto shutterstock (Arhivă)

Aceștia au constatat că 70% din limita de împădurire din zonele montane a crescut între anii 2000 și 2010. În medie, limita până la care cresc pădurile a crescut cu 1,2 metri pe an, însă schimbarea a fost mai mare în regiunile tropicale, cu o creștere medie de 3,1 metri pe an - și în toate regiunile s-a observat o accelerare a ritmului de creștere.

În total, cercetătorii au urmărit liniile de împădurire din 243 de regiuni montane din întreaga lume. Acestea se modifică uneori ca răspuns la activitățile umane, precum schimbările în utilizarea terenurilor.

Cu toate acestea, în cadrul acestui studiu, c ercetătorii s-au concentrat asupra liniilor de împădurire din zonele montane cu circuit închis, care înconjoară vârfurile munților și sunt în mare parte izolate de activitățile umane.

Oamenii de știință au descoperit că limita până la care cresc pădurile încă se modifica .

Nu este clar care vor fi consecințele acestor modificări. „Munca noastră ... are implicații importante asupra biodiversității, a resurselor naturale și a adaptării ecosistemelor în contextul schimbărilor climatice”, au scris cercetătorii în revista Global Change Biology.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”