Linia de apărare a Rusiei este atât de periculoasă încât Ucraina trebuie să demineze o cale de 16 kilometri lățime pentru a putea folosi blindatele

Linia de apărare a Rusiei este atât de periculoasă încât Ucraina trebuie să demineze o cale de 16 kilometri lățime pentru a putea folosi blindatele

Ucraina se confruntă cu o provocare descurajantă în contraofensivă, în timp ce trece prin apărarea Rusiei și eliberează calea pentru a-și duce trupele în spatele frontului.

Dar acea rută va trebui să aibă o lățime de cel puțin 16 kilometri pentru a proteja tancurile și vehiculele blindate prețioase de fabricație occidentală de artileria rusă puternică.

Soldații ucraineni au declarat pentru The Wall Street Journal că Ucraina va avea nevoie de cât mai mult spațiu posibil pentru a menține în siguranță bunuri precum vehiculele sale de luptă Bradley furnizate de SUA și tancurile Leopard de fabricație germană, pe măsură ce se îndreaptă mai adânc în teritoriul ocupat de Rusia.

Când ucrainenii și-au lansat primele atacuri ale contraofensivei la începutul lunii iunie, tancurile și vehiculele blindate furnizate de Occident s-au luptat să avanseze sub focul puternic al elicopterelor, rachetelor antitanc și artileriei.

Așa că la sfârșitul lunii iunie, Ucraina a schimbat tactica și a început să avanseze metodic în unități mici, o nouă fază a conflictului care se dovedește a fi grea, lentă și riscantă.

Acum, Kievul accelerează de-a lungul liniei principale de atac. Forțele ucrainene au pătruns pe principala linie defensivă rusă din sud-estul țării, ridicând speranța unei breșe care să revigoreze contraofensiva lentă.

Parașutiștii ucraineni luptă prin pozițiile rusești de la marginea satului Verbove, a declarat un ofițer ucrainean din zonă. Forțele ucrainene au atins și linia defensivă principală la sud de satul Robotine din apropiere, a spus el, citat de WSJ. Armata ucraineană a confirmat avansurile către Verbove și la sud de Robotîne, fără a oferi detalii.

Forțele ucrainene lucrează acum pentru a extinde fisurile din linie

Descriind avansul, ofițerul ucrainean a ridicat trei degete reprezentând linii de atac prin pozițiile rusești de pe flancul vestic al Verbove, un sat de aproximativ 1.000 de locuitori înainte de război. Semnificația avansului este că marchează că Ucraina pătruns pentru prima dată în principala linie defensivă rusă, un sistem extins de câmpuri de mine, tranșee și obstacole antitanc acoperite de artilerie.

Forțele ucrainene lucrează acum pentru a extinde fisurile din linie pentru a crea o gaură suficient de mare pentru ca vehiculele blindate furnizate de Occident să poată trece cu sprijin logistic suficient. „Este ca și cum ai umfla o minge”, a spus ofițerul.

Progresele ucrainene din ultimele zile au condus la un optimism prudent în rândul serviciilor de informații occidentale că Ucraina poate relua orașul ocupat Tokmak, un centru logistic pentru Rusia, potrivit înalților oficiali de informații occidentali.

Cu siguranță, există încă obstacole serioase pentru a transforma pătrunderea actuală într-o breșă cu drepturi depline. Rusia vizează trupele ucrainene de acolo cu focuri de artilerie grea dirijată de drone aeriene și nu există niciun semn de prăbușire a liniilor rusești. Rusia pare să trimită întăriri, inclusiv parașutiști, pentru a-și menține pozițiile.

Orice descoperire ar fi un impuls major pentru contraofensiva Ucrainei.

Apărarea puternică a Rusiei a zădărnicit atacurile inițiale, așa că Ucraina a trecut la avansuri metodice ale echipelor mici pe jos. Progresul lent a stârnit dezbateri intense în culise între Washington și Kiev cu privire la strategie și tactici.

Dar progresul s-a accelerat în august. Focul precis al contrabateriei a ajutat la suprimarea artileriei ruse.

Ucraina a desfășurat trupe noi, inclusiv unități aeropurtate puternice, cum ar fi Brigada 82 de asalt aerian, echipate cu vehicule de luptă blindate Stryker de fabricație occidentală. În ultimele zile, forțele ucrainene au luptat spre periferia orașului Verbove, reprezentând ceea ce acum pare a fi cea mai mare amenințare pentru liniile rusești.

Rezistență acerbă din partea rușilor

Atacul ucraienilor se confruntă cu o rezistență acerbă. Un ofițerul ucrainean a spus WSJ că rușii au fost atât de bine îngropați, încât oamenii săi au găsit covoare și poze atârnate pe pereții trașeelor pe care le-au capturat. Ei se confruntă cu forțele ruse de elită, inclusiv cu Divizia a 7-a de asalt aerian.

Rusia vizează trupele și vehiculele ucrainene care folosesc focul de artilerie greu ghidat de drone aeriene și drone explozive direcționate de la sol de piloți care poartă ochelari video. În unele locuri, zboară atât de multe drone, încât ucrainenii numesc fenomenul „Borîspil”, după principalul aeroport internațional al țării din Kiev.

Bombele cu dispersie furnizate de SUA au un impact semnificativ, au spus soldații. Ucrainenii aflați în ofensivă folosesc munițiile – care lansează zeci de bombe mai mici și pot aduce moartea pe o zonă mai largă decât obuzele de artilerie obișnuite.

Scopul Ucrainei este de a crea un coridor prin liniile rusești, împingând artileria inamică înapoi suficient de departe pentru a permite vehiculelor blindate furnizate de Occident să treacă pe acolo gol și să primească provizii.

Breșa din linia frontului la sud de Orikhiv ar putea permite Ucrainei să avanseze cu artileria și să vizeze poziții rusești care anterior erau în afara razei de acțiune.

O breșă la Verbove ar putea deschide o cale către orașele-port ocupate de ruși Berdiansk și Mariupol, în timp ce progresul la sud de Robotîne ar putea amenința Tokmak. Cu toate acestea, Rusia are fortificații semnificative în sud-est, inclusiv o a doua linie defensivă groasă.

Deocamdată, ucrainenii trebuie să reaprovizioneze trupele din prima linie pe jos sau, în cel mai bun caz, folosind motociclete sau camionete, mai degrabă decât vehicule blindate furnizate de Occident, care atrag foc masiv de îndată ce apar pe câmpul de luptă.

„Vehiculele blindate occidentale nu sunt un panaceu”, a spus ofițerul.

Trupele ucrainene care reușesc să depășească tranșeele rusești, dar nu le pot ocupa, le dau foc, deoarece nu pot recupera arme și muniții abandonate și nu doresc ca rușii să reia echipamentul mai târziu.

Chiar și vehiculele mici, folosite pentru a evita atragerea atenției, sunt vulnerabile. Ofițerul ucrainean a călătorit luni cu un buggy în direcția Verbove pentru a recupera soldații uciși în luptă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat