„Linia Surovikin“ încă funcționează, deși dă semne de uzură

„Linia Surovikin“ încă funcționează, deși dă semne de uzură

Ucrainenii au un obiectiv imediat întreruperea fluxului logistic al rușilor dintre grupările de nord și de sud.

Nu toate liniile Surovikin au fost rupte, iar obiectivul de a avansa până la Marea Azov este încă foarte îndepărtat. Probabil, forțele ucrainene au ca obiectiv imediat să înainteze suficient pentru a putea întrerupe fluxul logistic dintre grupările de nord și de sud ale trupelor rusești folosiv artileria convențională, pentru care muniția este mai ieftină decât pentru lansatoarele de rachete HIMARS. Pentru aceasta, presiunea continuă pe drumul de lângă Novopokrovka pentru a acoperi Verbove din două părți, iar capul de pod din sudul satului se extinde și el, subliniază publicația ucraineană LB, într-o analiză a situației de pe frontul de sud. Publicația mai remarcă succesul focului de contra-baterie, care a scos din funcțiune „câteva zeci de tunuri remorcate și tunuri autopropulsate, iar radarele contra-baterie și stațiile EW au fost distruse”.

Situația la Bahmut

Trupele ucrainene au ținut piept miercuri atacurilor hotărâte ale forțelor rusești care încercau să recupereze pozițiile pierdute pe frontul de est, au declarat oficiali militari, în timp ce, pe de altă parte, unii analiștii au sugerat că forțele Kievului fac progrese pe teatrul de operațiuni din sud. „Continuăm să respingem atacurile intense ale inamicului în apropiere de Klișciivka și Andriivka. Inamicul continuă să ia cu asalt aceste poziții cu speranța de a recuceri pozițiile pierdute, dar fără succes”, a spus Ilia Evlaș, un purtător de cuvânt al grupului de forțe din estul Ucrainei.

Situația din jurul Bahmutului este marcată de sosirea unor forțe ucrainene suplimentare care recent au eliberat de la sud de oraș (Klișciivka și Andriivka) și avansează mai departe în împrejurimile lor.

Mercenarii Grupului Wagner s-au întors în Ucraina și participă la luptele de lângă Bahmut. „Da, Wagner este de asemenea aici. S-au întors, și-au schimbat rapid comandanții și s-au întors aici”, a declarat pentru CNN militarul identificat cu numele Groove.

Acesta consideră că reapariția în zonă a Grupului Wagner ar putea fi explicată prin lipsa de personal. „Rusia a adunat trupe din zonele învecinate și le-a adus aici. Nu mai au mult personal aici”, a adăugat militarul.

Diversiunea rusă

Rușii încearcă să pună presiune în nordul frontului, lângă Harkov, pe axa Lîman-Kupiansk. Potrivit oficialilor ucraineni, ocupanții ruși formează 12 companii de asalt în aceste direcții, ceea ce înseamnă masare a aproximativ 2.000 de militari. Totuși, numărul de militari pregătiți pe care Rusia reușește dă-l mobilizeze este unul în scădere. „Înainte vorbeam despre grupuri tactice de batalion, acum vorbim doar despre companii”, remarcă Ilia Evlalș, șeful serviciului de presă al grupului estic de trupe al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Direcția Kupiansk este o prioritate pentru armata rusă pentru a distrage atenția Forțelor Armate din alte direcții în care au succes, susține Oleg Sinegubov , șeful Administrației Militare Regionale Harkov.

O ofensivă în Sud, câștiguri în Est

Forțele ucrainene au avansat puțin în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare.

Imagini geolocalizate publicate marți indică faptul că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Orihovo-Vasylivka (10 km nord-vest de Bahmut). Alte imagini geolocalizate indică faptul că forțele rusești probabil nu mai controlează o linie de tranșee de aproximativ un kilometru de lungime la vest de Verbove (16 km sud-est de Orihiv).

Absența forțelor rusești în această linie de tranșee ar putea facilita noi avansuri ucrainene în această zonă, deoarece această linie de tranșee nu mai reprezintă un obstacol semnificativ pentru forțele ucrainene.

Comandantul grupului de forțe ucrainene Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că „vor fi vești bune" în direcția operațională Zaporojie și a menționat că forțele ucrainene avansează constant, dar nu a oferit informații suplimentare.

Kievul a concentrat o mare parte din echipamentul occidental pe care l-a primit în sud, unde forțele ucrainene au avansat de-a lungul a două axe: de la Orikhiv către Melitopol și de la Velika Novosilka către Berdiansk.

Tancurile Leopard 2 de fabricație germană, vehiculele de luptă ale infanteriei americane Bradley, printre altele, au fost trimise în zonă pentru a sprijini forțele ucrainene în timp ce au luat cu asalt pozițiile rusești.

Scopul final este de a ajunge la Marea Neagră și de a întrerupe ruta de aprovizionare a Rusiei către Crimeea. Câștigurile de până acum au fost lente și modeste, Ucraina reluând doar câteva sate mici din sud.

Analiștii ucraineni sunt mai optimișiti în această privință. Într-adevăr, capturarea Robotîne este un punct important, iar străpungerea unor linii rusești cu blindate Stryker, vehicule blindate Marder și MaxxPro arată că o parte din zone pot fi străbătute de tehnică de luptă grea.

Ocupanții din regiunea Herson s-au plâng de jafurile armatei ruse

Autoritățile de ocupație puse de Moscova să administreze regiunea Herson s-au plâns Kremlinului de faptul că armata rusă jefuiește adesea populația locală, informează Centrul de Rezistență Națională din Ucraina, citat de pravda.ua.

Potrivit informațiilor venite chiar de la ocupanți, în regiune predomină „sentimentele anti-ruse”.

Centrul de Rezistență raportează că soldații ruși fură mașini și bani sub pretextul că luptă cu rețeua de rezistență a Kievului. Oamenii sunt acuzați de neloialitate și ajutorare a Forțelor de Apărare ucrainene, după care casele le sunt jefuite.

În plus, din cauza disciplinei scăzute din armata rusă, beția și dezertarea este în floare.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri seara, că forțele ruse bombardează cu o brutalitate aparte regiunea Herson.

Potrivit liderului de la Kiev, armata rusă țintește „case, ferme, magazine obişnuite şi infrastructură“.

„Este o teroare deliberată din partea ocupantului”, a mai spus Zelenski, care a transmis condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?