Lira sterlină se depreciază după ce Theresa May a sugerat că Marea Britanie se îndreaptă spre un ''hard Brexit''

Lira sterlină se depreciază după ce Theresa May a sugerat că Marea Britanie se îndreaptă spre un ''hard Brexit''

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ luni, ajungând la cel mai scăzut nivel octombrie în raport cu dolarul, după ce premierul Theresa May a sugerat că Marea Britanie se îndreaptă spre un ''hard Brexit'' (''Brexit dur''), care va impune țării un acces restricționat la piața unică europeană, transmit Reuters și AP.

Lira sterlină a scăzut luni dimineață cu 0,9%, la 1,2172 dolari, apoi s-a depreciat până la 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din octombrie, după ce premierul Theresa May a sugerat într-un interviu acordat Sky News că Marea Britanie va părăsi probabil piața unică europeană a bunurilor și serviciilor. Regatul Unit nu va încerca să păstreze anumite aspecte ale calității de membru al UE după ce va părăsi blocul comunitar, a adăugat premierul britanic.
Unii traderi au apreciat că declarațiile Theresei May sugerează că este pregătită să deruleze comerț cu UE ca și cum ar fi orice altă țară din afara Europei, fără nici un fel de statut privilegiat.

Votul din 23 iunie — când alegătorii britanici au votat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană — a declanșat turbulențe pe piețele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul.

Luni, lira sterlină s-a depreciat cu peste 1% față de euro, tranzacționându-se la 85,65 penny pentru euro, cel mai redus nivel din ultimele opt săptămâni.

Londra urmează să lanseze până la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma să dureze doi ani, cu Uniunea Europeană în vederea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Partenerii săi europeni au exclus însă începerea oricăror negocieri înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guvernează modalitatea de ieșire a unei țări membre din UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin