Lista candidaților pentru funcția de procuror european delegat/Printre ei, Jean Uncheșelu, care a instrumentat dosarul lui Victor Ponta, și Ana Dana, care îl cercetează pe Daniel Tudorache

Lista candidaților pentru funcția de procuror european delegat/Printre ei, Jean Uncheșelu, care a instrumentat dosarul lui Victor Ponta, și Ana Dana, care îl cercetează pe Daniel Tudorache

14 din cei 16 procurori români care și-au depus candidatura pentru cele 15 posturi de procuror european delegat în România îndeplinesc condițiile de înscriere și vor intra în următoarea etapă de selecție, cea a interviului, potrivit unui anunț al Ministerului Justiției. Pe lângă cele 15 posturi alocate României, țara noastră trebuie să mai propună instituției conduse de Laura Codruța Kovesi si 5 rezerve, scrie G4Media .

Lista este deschisă de procuroarea DNA Daniela Ana, șefa Secției a 2-a din DNA de combatere a infractiunilor asimilate corupției, cea care investighează dosarul de corupție al fostului primar de la Sectorul 1, Daniel Tudorache și care de-a lungul timpului i-a trimis în judecată pe Elena Udrea și Radu Mazăre. Tot ea a instrumentat și dosarul fostului șef al CNAS, Lucian Duță, condamnat în noiembrie anul trecut la 6 ani cu executare pentru că ar fi luat mită pentru implementarea cardului de sănătate. Sentința nu e definitivă.

Printre procurorii care s-au înscris în procedură se numără și Jean Uncheșelu, care l-a trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Turceni- Rovinari, în care în primă instanță s-au dat achitări și din cauza unor erori ale procurorului de caz, după cum G4Media.ro a relatat, pe larg,  aici . Decizia a fost contestată, iar apelul este suspendat ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României.

Florentina Mirică a instrumentat dosarele DIPI. În primul dosar, ea i-a trimis în judecată pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea şi pe foştii şefi ai serciviului secret al MAI pentru că tocau banii din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de corupţie pe lux, cum ar fi achiziţionarea unei limuzine Audi A8 pentru Oprea. În cel de-al doilea dosar, Mirică a vrut să îi trimită în judecată din nou pe foştii şefi ai serviciului secret din MAI pentru că au cheltuit fondurile operative pe băutură, petreceri şi parfumuri. Cel de-al doilea rechizitoriu i-a fost infirmat însă de şeful ei direct, procurorul Dănuţ Volintiriu, pe motiv că aceste cheltuieli ţineau de nevoile operative ale serviciului secret. Mirică a demisionat din DNA în semn de protest pentru că i-a fost infirmat şi clasat dosarul.

Și fostul procuror șef al DNA Constanța, fost aspirant la șefia DNA central, Elena Grecu își dorește un post de procuror european delegat.

Vezi mai jos lista integrală cu candidații la funcția de procuror european delegat în România.

Reamintim că Parchetul European a solicitat anul trecut României să aprobe între 20 și 30 de procurori delegați care vor investiga fraudele cu fonduri europene. în primă fază, Ministerul Justiției a anunțat că acceptă doar 10, dar în cele din urmă a propus 15 procurori.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

Anunțul integral al Ministerului Justiției 

„În urma Anunțului privind declanșarea procedurii de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România publicat la data de 11.12.2020 pe site-ul Ministerului Justiției, în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2019 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO), comunicăm faptul că întrunesc condițiile de participare la interviu următorii candidați:

Nr. crt. Nume și prenume
1. Dana Manuela ANA
2. Cristina Dana BUNEA
3. Paul CHIOSAC
4. Claudia Irina CHIVU
5. Camelia-Elena GRECU
6. Elena HACH
7. Constantin IRINA
8. Alexandru Silviu LASCU
9. Florentina MIRICĂ
10. Bogdan Florin MUNTEANU
11. George NICA
12. Gianina OREVICEANU
13. Gabriela POPA
14. Jean-Nicolae UNCHEȘELU

Interviul va avea loc în perioada 25-28 ianuarie 2021, în sistem de videoconferință, programarea candidaților la interviu urmând a se realiza ulterior, utilizându-se drept criteriu ordinea alfabetică, cu excepția cazului intervenirii unei imposibilități obiective a unui/unor candidați de a respecta ordinea alfabetică, situație în care criteriul mai sus menționat va fi utilizat în mod flexibil.

Afișat azi, 19.01.2021″


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale