Lista tarifelor neoficiale pentru o înmormântare în România: preoţii „costă“ de la 50 de lei la 350 de lei

Lista tarifelor neoficiale pentru o înmormântare în România: preoţii „costă“ de la 50 de lei la 350 de lei

Lista tarifelor neoficiale pentru o înmormântare în România: preoţii „costă“ de la 50 de lei la 350 de lei | adevarul.ro 2 mai 2014, 11:26 Salvează în arhivă

Adaugă un articol, blog, video sau o galerie foto în "Arhiva mea" folosind opțiunea “Citesc mai târziu”.

Ultimul drum al celor dragi este extrem de costisitor pentru familie. FOTO: Corina Macavei / Adevărul

Pe lângă taxele oficiale percepute de bisericile din România, în cazul unei înmormântări rudele celor decedaţi sunt nevoiţi să scoată din buzunar alţi bani în funcţie de biserica sau de preotul la care merg. „Adevărul“ vă prezintă lista preţurilor neoficiale percepute pentru înmormântările din ţară.

ARAD

CĂLĂRAŞI

CONSTANŢA

În general, în Constanţa lumea apelează la firmele specializate de pompe funebre, preferând să plătească un pachet complet de servicii pentru toate cele trebuincioase: de la preluarea trupului neînsufleţit până la masa de pomenire. Este mai comod, deşi preţul depăşeşte lejer 2.000 lei pentru toate cerinţele lumeşti.

„Fără TVA“, nota de plată scade cu un sfert. Dar asta nu e tot. Se adaugă cheltuielile de la cimitir, cu pregătirea locului de veci - alte mii de lei, pentru cea mai mică intervenţie. Slujba de înmormântare trebuie astfel achitată separat. La biserică se urmează acelaşi tipic ca la botez, spre exemplu. Familia achită o taxă de 100 lei, minimum, pe chitanţă. Restul sumei este considerată donaţie şi este lăsată, în principiu, la latitudinea celui care oferă. Iar de cele mai multe ori, biserica aleasă este cea situată la cimitir, pentru a elimina costurile cu deplasarea convoiului către biserica din parohie, unde slujeşte duhovnicul familiei.

CLUJ

„Preotul cere 150- 160 de lei, depinde de preot, de ritul în care se oficiază. Pentru această sumă vine la cimitir unde va fi înmormântarea, cu cantor, care cântă, şi oficiază slujba”, a precizat reprezentantul firmei de pompe funebre Carpe Diem. El a arătat că firma colaborează cu mai mulţi preoţi, dar tariful este negociat direct între client şi faţa bisericească. Un preot care slujeşte la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie”, dintr-un cartier al oraşului, a susţinut că nu există un tarif stabilit, ci se lasă la latitudinea enoriaşului. Un alt preot de la Biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a susţinut că preţul începe de la 100 de lei, dar traiful se stabileşte în funcţie de enoriaş.

HUNEDOARA

Preoţii din Hunedoara susţin că slujbele religioase de înmormântare nu sunt condiţionate de achitarea unei contribuţii către parohie sau preoţi. Însă, potrivit obişnuinţei, familiile defuncţilor plătesc preoţilor pentru serviciul religios. „Această contribuţie percepută de unele parohii, mai în nevoie, reprezintă o sumă modică, de 30 – 50 de lei. Se acordă chitanţă pentru ea. Însă în general parhoiile nu percep taxe pentru slujba religioasă la înmormântare, ţinând cont că oamenii trec atunci prin momente grele. Oricum, chiar dacă aceste contribuţii nu sunt achitate în cazul în care ele sunt percepute, preotul nu poate refuza să oficieze slujbele necesare la înmormântare”, a precizat preotul Gabriel Miricescu.

IAŞI

Potrivit site-urilor de specialitate, cea mai ieftină înmormântare este tarifată la Iaşi cu preţul de 1.200 de lei şi este încadrată la profilul "economic". Aceeaşi firmă oferă şi pachetele funerare "mediu" (1.650 de lei), "premium" (2.300 de lei) şi "lux" (4.300 de lei). Serviciul religios ar trebui să fie gratuit, conform legislaţiei în vigoare. Cu toate acestea, preoţii le cer urmaşilor care se ocupă cu înmormântarea să dea pentru biserică "cât îi lasă inima". Din acest motiv, suma medie lăsată la biserică de majoritatea credincioşilor se situează undeva la 300 de lei.

SATU MARE

SĂLAJ

Oficial, orice creştin are dreptul de a fi înmormântat gratuit cu condiţia să fie plătită, la zi, taxa de cult. În Sălaj, această taxă oscilează între 65 de lei pe familie şi 80 de lei de persoană. În timp, la nivelul judeţului, mai cu seamă în parohiile din mediul rural, s-a încetăţenit obiceiul ca rudele persoanei decedate să "lase bani sub cruce" preotului. Vorbim despre sume cuprinse între 10 şi 20 de lei, puse sub crucea de pe sicriu de fiecare dintre rudele mai apropiate. În unele parohii, la aceste sume, familia care se ocupă de înmormântare mai achită preotului şi o altă sumă, un soi de taxă neoficială. Aceasta merge, de regulă, până la 100 de lei. În unele parohii se mai plătesc, cu câte 50 de lei, şi diaconul şi cantorul.

VASLUI

VRANCEA

„Tarifele variază de la o parohie la alta. Spre exemplu, la mine în parohie am hotărât în cadrul consiliului parohial doar trei taxe pentru servicii, de bun simţ, care ţin cont de nivelul material al populaţiei. Pentru un botez tariful este de 40 de lei, pentru o nuntă 60 de lei, iar la înmormântare nu este o taxă propriu-zisă, ci cât poate omul să dea, deşi cele mai multe servicii de acest gen le-am făcut gratuit. Bineînţeles, totul se face cu chitanţă”, ne-a precizat părintele Nicolae Cobzaru, din Focşani.

Neoficial însă, preţurile practicate de preoţi sunt cu totul altele, mai ales când evenimentele de familie îi vizează pe cei cu dare mai mare de mână. „ Am avut un deces în familie iar preotului i-am plătit 100 de lei, după ce am întrebat şi alte rude cum au făcut. Şi la toate pomenile pe care le-am făcut până acum am dat câte 50 de lei preotului. Este adevărat, nu mi-a cerut nimeni nici un ban, ci am făcut-o pentru liniştea mea sufletească ”, ne-a spus Mariana Axente. În Focşani, oamenii spun că tarifele pentru o înmormântare variază între 100 şi 150 de lei, iar în mediul rural acestea sunt mai mici, de 50 de lei, pentru că şi situaţia materială a oamenior de la ţară este mai redusă.

La realizarea acestui material au participat: Cristina Cîcău, Sabina Ghiorghe, Remus Florescu, Cosmin Carp, Robert Bloancă, Claudia Untaru Creţu, Sînziana Ionescu, Alina Pop, Cosmin Zamfirache, Mugurel Manea, Ştefan Borcea, Ionela Stănilă, Cezar Pădurariu.

CITIŢI ŞI:

citeste totul despre: vezi mai multe stiri din gsp.ro

© 2014 Adevarul Holding. Toate drepturile rezervate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

3 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

4 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

5 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România