Litera Z ca simbol al susţinerii războiului din Ucraina, tot mai des folosită de propagandă în Rusia

Litera Z ca simbol al susţinerii războiului din Ucraina, tot mai des folosită de propagandă în Rusia

Moscova, 9 mar /Agerpres/ - Litera Z ca simbol al susţinerii războiului din Ucraina este tot mai des folosită de establishment-ul rus, comentează DPA.

Iniţial, litera Z apărea doar pe unele tancuri ruseşti din Ucraina, pictată cu alb.

Însă treptat a devenit tot mai mult folosită pentru a arăta sprijinul pentru invazia decisă de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei vecine.

Acum, litera Z poate fi văzută peste tot, de la videourile de propagandă ale Kremlinului de pe Instagram şi profilurile unor celebrităţi, la echipamentul unui gimnast rus la Cupa Mondială de la Doha.


Foto: (c) ANATOLY MALTSEV/EPA


Litera semnifică formula 'Pentru victorie', conform Ministerului rus al Apărării.

Litera Z poate fi văzută de asemenea pe numeroase maşini în Rusia. Muncitorii au pus litera Z pe o rampă de lansare de rachete la cosmodromul de la Baikonur, în timp ce multe celebrităţi şi-au adăugat litera mare Z în numele de pe social media.

Videourile de propagandă ale Mosovei arată tineri purtând tricouri cu litera Z pe ele.

Însă Z nu este singura literă folosită în războiul lui Putin. Alte litere, precum X, O şi A, au fost de asemenea pictate pe vehiculele militare ruse. V apare de asemenea des şi vine de la 'Puterea stă în adevăr', conform Ministerului rus al Apărării. Citatul este din 'Brat 2' ('Fratele 2'), un film popular rus din 2000, regizat de Aleksei Balabanov.


Foto: (c) RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICEHANDOUT HANDOUT / EPA


Nu este clar ce simbolizează celelalte litere, aşa că mulţi au încercat să caute explicaţii de la izbucnirea invaziei ruse din Ucraina în urmă cu aproape două săptămâni.

Iniţial, observatori ucraineni au crezut că literele arată de unde provin trupele respective.

Acum, armata ucraineană a început să vopsească în jurul literei Z insulte la adresa lui Putin pe tancurile ruseşti pe care le capturează şi pe care le scot din funcţiune. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?