Lituania a elaborat un plan de a nu fi dependentă de gazul rusesc

Lituania a elaborat un plan de a nu fi dependentă de gazul rusesc

După cum relatează portalul lituanian ’15min.lt’: Polonia va importa gaze prin terminalul Klaipėda LNG FSRU. Ministerul lituanian al energiei, temându-se de o posibilă sistare a livrărilor de gaze rusești către Europa, în cazul unei agravări a situației din jurul Ucrainei, a pregătit un plan de rezervă pentru asigurarea securității energetice a țării, relatează portalul lituanian ’15min.lt’, citând surse din cadrul Guvernului. Pe 25 ianuarie, terminalul plutitor de GNL al Gazprom, nava specială ”Mareșalul Vasilevski”, a livrat, pentru prima dată în ultimii doi ani, gaze către Kaliningrad. O serie de experți lituanieni consideră că această măsură este de fapt o dorință a Rusiei de a asigura securitatea energetică şi de a aproviziona cu gaze regiunea Kaliningrad, în cazul sistării furnizării de gaze prin conductele din țările vecine, pentru a se proteja de eventualele sancțiuni din partea țărilor NATO, în cazul unei agravări a situaţiei din jurul Ucraina. Premierul Lituaniei și-a exprimat îngrijorarea sa potrivit căreia în eventualitatea unui posibil conflict în Ucraina, statele baltice vor rămâne fără gaz rusesc.
Lituania a luat decizii strategice privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și integrarea sistemelor de gaze naturale. Terminalul Klaipėda LNG FSRU și gazoductul polono-lituanian, care va fi dat în folosinţă în curând, ne vor permite să asigurăm aprovizionarea ţării cu gaze naturale, indiferent de acțiunile părții ruse (…) Partea lituaniană, până în momentul de faţă, nu a primit informații despre o posibilă sistare sau despre unele schimbări planificate sau posibile reduceri ale volumelor de tranzit sau importurilor de gaze naturale”, a declarat Vita Ramanauskaitė, purtătorul de cuvânt al ministrului energiei, Dainius Kreivis, citată de de portalul ’15min.lt’. Publicația notează că planul a fost pregătit în ultimele două săptămâni de către ministrul lituanian al energiei, Dainius Kreivis, la solicitarea premierului Ingrida Šimonytė. Instituţia a luat în calcul mai multe scenarii posibile, dar detaliile acestora nu au fost însă dezvăluite. În cadrul unei întâlniri, în luna ianuarie, cu ministrul polonez al climei și mediului, Anna Moskva, ministrul adjunct lituanian al energiei, Daiva Garbaliauskaitė, a anunțat posibilitatea ca Polonia să importe gaze naturale prin terminalul Klaipėda LNG FSRU. În urma unei întâlniri a ministrului energiei al Lituaniei și omologul său din Ucraina, din luna decembrie 2021, a fost făcut un anunț potrivit căruia Kievul este, de asemenea, interesat să lanseze livrări de gaz lichefiat din portul Klaipėda, prin gazoductul polono-lituanian GIPL, a cărui finalizare este programată pentru jumătatea anului 2022. Belarus ar putea împiedica însă conectarea Poloniei la acest gazoduct. Terminalul GNL din Lituania a început să funcționeze în 2014. Autoritățile credeau că el va ajuta republica baltică să scape de monopolul Gazprom. În același timp, costurile acestui obiectiv energetic sunt extrem de însemnate pentru Lituania. Cel mai frecvent, Lituania primește GPL din Norvegia și Rusia, existând livrări destul de rare din SUA./vdraguta/dsirbu

www.ria.ru – 29 ianuarie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria