Lituania achiziționează sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina

Lituania achiziționează sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina

Lituania a anunțat că a alocat aproape zece milioane de euro pentru a achiziționa două sisteme de apărare aeriană NASAMS în sprijinul Ucrainei.

Sistem NASAMS FOTO Shutterstock

Cele două sisteme ar urma să fie furnizate în cel mult trei luni. Livrarea va include și o donaţie de 10 transportoare blindate pentru trupe de tip M113.

Lituania a reacţionat la o cerere urgentă a Ucrainei de a ajuta la întărirea apărării aeriene în faţa atacurilor ruseşti asupra unor obiective militare şi civile, a subliniat Ministerul Apărării de la Vilnius.

Norvegia va furniza la rândul ei echipamente de întreţinere pentru cele două lansatoare ca parte a acordului semnat între statul lituanian și producătorul de armament Kongsberg Gruppen.

„Achiziţionăm sisteme actualizate de lansatoare de rachete NASAMS, care sunt pe deplin pregătite pentru ca armata ucraineană să le integreze în unităţile lor de control al focului, astfel încât să completeze şi să extindă sistemele NASAMS deja utilizate, donate de Norvegia şi SUA”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, citat de Agerpres .

Pe de altă parte, Pentagonul a anunţat o nouă tranşă de ajutor militar, în valoare de 500 milioane de dolari, pentru Ucraina, cuprinzând în special din muniţii pentru apărarea antiaeriană şi vehicule blindate.

Noua livrare include 50 de vehicule blindate Bradley şi Stryker, muniţii pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot şi sistemele de artilerie Himars, precum şi material de deminare, a explicat Departamentul american al Apărării.

Anunţul intervine în timp ce forțele armate ale Kievului desfăşoară în prezent o contraofensivă împotriva invadatorilor, care ocupă teritoriul teritorii din sudul şi estul Ucrainei.

Cea mai recentă tranșă de suport militar este menită „să susţină operaţiunile contraofensivei ucrainene, să consolideze apărarea aeriană pentru a ajuta Ucraina să-şi protejeze poporul şi alte echipamente pentru a o ajuta să respingă războiul de agresiune lansat de Rusia”, se arată într-un comunicat al Pentagonului, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”