Lituania înăspreşte starea de urgenţă şi interzice propaganda de război şi dezinformarea

Lituania înăspreşte starea de urgenţă şi interzice propaganda de război şi dezinformarea

Parlamentul din Lituania a înăsprit joi starea de urgenţă determinată de invazia rusă din Ucraina, limitând astfel dreptul la libertatea de expresie şi de reuniune paşnică, informează Reuters.

Legea, care va rămâne în vigoare cel puţin până la 20 aprilie, permite poliţiei să blocheze accesul la un canal media până la 72 de ore în caz de "dezinformare", "propagandă de război" şi "incitare la ură" în legătură cu invazia rus din Ucraina, conform parlamentului.

În total, 71 din cei 117 membri ai parlamentului au votat în favoarea legii, care nu avea nevoie decât de o majoritate simplă pentru a trece.

"Această moţiune limitează posibilitatea de a spune 'Putin este măreţ' în întâlniri (publice) şi de a răspândi propagandă de război şi dezinformare", a spus premierul Ingrida Simonyte în parlament.

"Cred că nimeni din această sală a parlamentului nu este interesat să permită ca acest lucru să otrăvească hotărârea şi dorinţa poporului lituanian de a ajuta Ucraina", a mai declarat ea.

Preşedintele Lituaniei, ţară membră a NATO, a decretat stare de urgenţă la 24 februarie, la câteva ore după ce Rusia şi-a început invazia, şi a desfăşurat armata la graniţele cu Rusia şi Belarus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...