Lituania: Opoziţia de centru-dreapta învinge în turul al doilea al legislativelor

Lituania: Opoziţia de centru-dreapta învinge în turul al doilea al legislativelor

Opoziţia de centru-dreapta din Lituania a câştigat alegerile parlamentare organizate duminică, potrivit primelor rezultate, pe fondul unei creşteri semnificative a infectărilor cu noul coronavirus, notează AFP.

Foto: (c) Alfredas Pliadis/XINHUA


Uniunea Patriei (conservator), care a obţinut 25% din voturi în primul tur, şi-a atribuit 49 din cele 141 de locuri ale parlamentului, în timp ce Uniunea Fermierilor şi a Verzilor a premierului Saulius Skvernelis, care a făcut 17% în primul tur, a câştigat numai 32, potrivit primelor rezultate.

Văzută ca viitor şef al guvernului, fosta ministră conservatoare a finanţelor, Ingrida Simonyte, 45 de ani, ar putea fi în măsură să alcătuiască o coaliţie cu două partide liberale, care au obţinut 12 şi, respectiv, 11 mandate.

În cadrul măsurilor de securitate în faţa pandemiei, votul din maşină a fost autorizat pentru prima dată. Măştile şi distanţarea au fost obligatorii în secţiile de votare.

În pofida recordului de noi contaminări, numărul de decese raportat la populaţia totală a Lituaniei rămâne mult inferior mediei europene.

Alte patru partide au intrat în parlament în primul tur, ceea ce ar trebui să conducă la negocieri asupra unei coaliţii după turul al doilea de duminică.

Toate marile partide sunt favorabile Uniunii Europene şi NATO şi sprijină dorinţa autorităţilor de la Vilnius de a acţiona la nivelul UE pentru susţinerea opoziţiei democrate din Belarus, după alegeri prezidenţiale contestate în această ţară vecină. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”