Lituania părăseşte un grup de cooperare cu China

Lituania părăseşte un grup de cooperare cu China

Lituania a anunţat sâmbătă că părăseşte aşa-numitul grup "17+1", format din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, afirmând că acesta reprezintă un factor de "divizare" din perspectiva Uniunii Europene, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre UE-27 şi Beijing, transmite AFP.

''Lituania nu se mai consideră membră a formatului 17+1 şi nu participă la această iniţiativă", a declarat pentru AFP ministrul de externe Gabrielius Landsbergis.

Ministrul a afirmat că această structură de cooperare este un factor de "divizare" şi a cerut statelor membre ale UE să adopte "o abordare şi o comunicare mult mai eficientă cu China în cadrul grupului 27+1".

''Forţa şi impactul Europei sunt în unitatea sa'', a subliniat şeful diplomaţiei de la Vilnius.

Membră a grupului din 2012, ţara baltică a cerut, de asemenea, membrilor UE să părăsească această platformă pe fondul deteriorării relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană.

Joi, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care refuză să ia în considerare acordul de investiţii UE-China dacă Beijingul menţine sancţiunile împotriva unor personalităţi de pe continent, între care deputaţi europeni.

În ultimele luni, Lituania a luat iniţiative care au iritat Beijingul, cum ar fi blocarea investiţiilor chineze şi anunţarea deschiderii unui birou comercial în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a protestat la 4 martie, reiterând că se "opune cu fermitate" practicii de a stabili instituţii oficiale în Taiwan.

Joi, parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie care condamnă politica Beijingului faţă de minoritatea musulmană uigură ca fiind o "crimă împotriva umanităţii" şi un "genocid". De asemenea, a cerut ONU să efectueze o anchetă asupra lagărelor în care sunt ţinuţi uigurii din Xinjiang (vestul Chinei) şi a cerut Uniunii Europene să îşi revizuiască relaţiile cu Beijingul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...