Lituania raportează un număr record de migranţi la frontiera cu Belarus

Lituania raportează un număr record de migranţi la frontiera cu Belarus

Un număr record de migranţi au traversat ilegal graniţa Lituaniei, care este şi frontieră a Uniunii Europene, din statul vecin Belarus pe parcursul a 24 de ore, relatează vineri dpa.

În ultimele 24 de ore, 150 de persoane au fost reţinute pentru traversare ilegală a graniţei, a anunţat vineri, la Vilnius, autoritatea lituaniană pentru protecţia frontierei.

Astfel, numărul total al migranţilor reţinuţi pentru traversarea ilegală a graniţei în acest an a ajuns la 800. Prin comparaţie, cifra totală înregistrată anul trecut a fost de 81. Majoritatea migranţilor provin din Irak şi Siria şi au solicitat deja azil în Lituania.

Lituania, care are o graniţă de aproape 680 de kilometri cu Belarusul, reprezentând în acelaşi timp frontiera externă a UE, se plânge în prezent de un număr mare de migranţi care traversează ilegal frontiera.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat săptămâna trecută pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unui val de migranţi ce traversează graniţa Lituaniei.

"Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţie", a spus Nauseda, afirmând că numărul migranţilor care sosesc din Belarus a crescut "semnificativ" în ultimele luni.

Trimiterea de migranţi din alte ţări, cum ar fi Irak, Iran şi Siria, "devine poziţia oficială a Belarusului", a declarat el.

Minskul a crescut intenţionat numărul de zboruri între Belarus şi Bagdad, capitala Irakului, a adăugat Nauseda.

UE a impus ample sancţiuni economice după aterizarea forţată a unui avion de pasageri european la Minsk şi arestarea unui opozant critic la adresa guvernului belarus. Scopul sancţiunilor este de a slăbi regimul Lukaşenko.

Ca răspuns la sancţiuni, Belarus s-a retras din programul Parteneriatul Estic al UE.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria