LIVE Jurnal de război, ziua 10/Ce pierderi ar fi suferit Rusia până acum în Războiul din Ucraina

LIVE Jurnal de război, ziua 10/Ce pierderi ar fi suferit Rusia până acum în Războiul din Ucraina

Războiul de uzură al rușilor continuă în marile orașe ale Ucrainei. NATO a anunțat că zilele următoare ”va fi și mai rău pentru Ucraina”, iar podul feroviar care leagă Transnistria de Ucraina a fost aruncat în aer, pentru a preveni o invazie din teritoriul separatist pro-rus. Tot mai multe branduri se retrag din Rusia, în timp ce Vladimir Putin își izolează populația aproape complet, interzicând rețelele de socializare și o bună parte a mass-media occidentale. UE transmite sancțiuni și mai puternice împotriva statului care, de 10 zile, duce un război sângeros în care sunt masacrați civili zilnic, dar al cărui lider transmite că ”nu are intenții rele față de vecini”.

Civili evacuați cu trenul din KievFoto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante evenimente de vineri din Ucraina LIVETEXT

Ora 10.27:

Peste 10.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele șase zile ale războiului din Ucraina, anunță armata Ucrainei.

Tanc rusesc distrus de ucraineniFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Potrivit acesteia, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă:

  • 269 tancuri
  • 945 blindate
  • 39 de avioane
  • 40 de elicoptere
  • 18 sisteme antiaeriene
  • 50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc)
  • 105 tunuri de artilerie
  • 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil
  • 3 drone
  • 2 bărci
  • 409 vehicule

Ora 09:34 Preşedintele american Joe Biden a avut o convorbire telefonică vineri cu omologul său polonez, Andrzej Duda, căruia i-a mulţumit pentru ospitalitatea arătată faţă de cei aproape 700.000 de refugiaţi de război care au fugit din calea invaziei ruse din Ucraina şi au ajuns în Polonia, transmite EFE.

Ora 09:32 28.235 de ucraineni au intrat în România în ultima zi / Totalul a ajuns la aproape 200.000 de la începerea războiului din care 130.000 au și ieșit. Ora 09:30 Republica Moldova anchetează mai multe persoane pentru propagandă de război și acţiuni intenţionate de dezbinare a populației în legătură cu invadarea Ucrainei.

Ora 09:25 Televiziunea de stat chineză a cenzurat comentariile președintelui Comitetului Paralimpic Internațional care condamna războiul rusesc din Ucraina în timpul transmisiunii în direct a deschiderii Jocurilor Paralimpice de iarnă (The Guardian).

Ora 09:22 Compania de plăți PayPal își suspendă serviciile în Rusia.

Ora 09:16 CNN: Rusia va trimite 1.000 de mercenari în Ucraina. Ora 09:15 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunță că Rusia ”nu vrea să împartă Ucraina în mai multe bucăți”, transmite agenția rusă Tass.com.

Ora 09:12 Alerte aeriene au fost emise în Kiev, Cernihiv și Jytomyr. Se aud sirenele, relatează jurnaliștii ucraineni de la lb.ua. Toată lumea este rugată să meargă la adăpost.

Ora 09:07 Rusia anunță că oprește focul în Mariupol și Volnovakha pentru a permite populației să plece/ Coridoarele pentru civili, una dintre cerințele ucrainene la negocieri.

Ora 08:50 Cum vrea UE să scadă dependența de gazele rusești: un plan în 10 pași care include obligații stricte de stocare înaintea iernii viitoare și creșterea investițiilor în energie solară și pe biomasă.

Ora 08:35 Volodimir Zelenski va vorbi în 5 martie la o reuniune a Senatului SUA, care va avea loc în formatul unei conferințe Zoom, pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, transmite lb.ua citând surse CNN.

Ora 08:33 ”Armata rusă nu este puternică. E doar lungă. Opt din cele zece armate ale lui Putin sunt aici. Le vom îngropa aici”, a spus Oleksiy Arestovych, consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei (sursa: lb.ua).

Ora 07:45 Două yahturi de lux și o vilă în Toscana, confiscate de Italia de la miliardarii ruși pro-Putin.

Ora 07:34 Înregistrare din camera de control a centralei nucleare de la Zaporojie: ”Opriți-vă! Nu mai trageţi într-o instalaţie nucleară periculoasă! Puneţi în pericol securitatea întregii lumi!”.

Ora 07:21 Ministrul Șoigu a informat ONU despre ”operațiunea specială” din Ucraina: Rușii au înființat coridoare umanitare pentru a ajuta civilii.

Ora 07:15 Singapore anunță restricții financiare și de control al exportului în Rusia pentru a limita războiul și atacurile cibernetice împotriva Ucrainei.

Ora 06:45 Vicepreședintele Kamala Harris va călători la Varșovia și București în perioada 9-11 martie, a confirmat secretarul adjunct de presă Sabrina Singh.

Ora 06:36 VIDEO Podul feroviar care leagă Transnistria de Ucraina a fost aruncat în aer, pentru a preveni o invazie din teritoriul separatist pro-rus.

Ora 06:17 Pentagonul: Acțiunile ucrainenilor au „blocat” marele convoi militar rusesc care a ajuns la periferia capitalei Kiev.



Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...