Armata ucraineană anunță că a omorât până în prezent aproximativ 4.300 de soldați ruși / Ucrainenii au distrus 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri și 706 blindate

Ucraina a intrat duminică dimineață în a patra zi de război după încă o noapte de lovituri militare executate de armata Rusiei, forțele Kievului continuând să opună o rezistență îndârjită soldaților trimiși de Vladimir Putin. Aliații occidentali au convenit să blocheze accesul Rusiei la sistemul de plăți internațional SWIF și pregătesc noi sancțiuni contra Kremlinului și oligarhilor ruși, dar și noi ajutoare pentru lupta dusă de forțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Soldați ruși în Armyansk, nordul CrimeeiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

14:09Pe rețelele de socializare au apărut imagini noi din Harkov, unde rușii au spus că au intrat duminică dimineață, ulterior autoritățile locale anunțând că au eliminat forțele de invazie din oraș.

O coloană armată anihilată de forțele ucraiene:

Plus o cisternă lăsată în urmă de armata rusă, pe care localnicii s-au apucat să o golească de motorină:

13:53Tancuri abandonate de către militari ruși

Ora 13:46 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-o postare pe Facebook că a purtat discuții cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, fără să furnizeze detalii despre ce au vorbit cei doi lideri în cadrul conversației.

Ora 13:44 Patriarhul rus Kiril îi cataloghează pe opozanţii Moscovei în Ucraina drept ”forţe ale răului”

Ora 13:41 Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că, în cadrul Gării de Nord Bucureşti, s-a organizat primirea, preluarea şi asigurarea asistenţei necesare pentru aproximativ 100 de refugiaţi, care sosesc duminică în Bucureşti, cu trenurile operatorului naţional CFR Călători.

Ora 13:35 Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina a ajuns la 368.000, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, relatează BBC.

Ora 13:31 Oficial ucrainean: Peste 200 de civili uciși de la începutul războiului / Cifre semnificativ mai mari decât cele raportate de ONU

Ora 13:27 Marea Britanie vrea ca partenerii din grupul G7 să introducă plafoane pentru cantitatea de petrol și gaze rusești utilizate de membrii grupului, ca o sancțiune suplimentară la cele anunțate deja.

Ora 13:21 Guvernul se reunește în ședință începând cu orele 15.00. Pe agenda ședinței figurează majorarea ajutorului destinați refugiaților din Ucraina.

Ora 13:13 Ucraina și-a depus cererea împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, într-o postare pe Twitter.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a afirmat Zelenski.

Ora 13:08Rusia oferă Ucrainei un termen limită pentru a se decide cu privire la negocierile de încetare a războiului din Belarus: „Dacă discuțiile sunt respinse, partea ucraineană va purta toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge”

Ora 12:57 16 microbuze ale inspectoratelor pentru situații de urgență au fost trimise la Vama Siret pentru a ajuta refugiații, iar o nouă tabără mobilă este amplasată în Suceava.

  • Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în timp ce locuitorii din Kiev au raportat o explozie masivă și alte explozii astăzi dimineața.
  • Un grup de națiuni occidentale au convenit să blocheze accesul băncilor ruse „selectate” la sistemul financiar SWIFT.
  • Consiliul de Securitate al ONU este programat să se întrunească astăzi într-o sesiune de urgență pentru a discuta despre criză.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere ca Rusia să fie lipsită de dreptul de vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
  • Rusia a anunțat că o delegație a sosit duminică în Belarus aparent pentru discuții cu Ucraina, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta și a cerut ca discuțiile să aibă loc în orașe.

Ora 12:46 Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va investi 100 de miliarde de euro (113 miliarde de dolari) într-un fond special pentru modernizarea armatei țării și pentru a crește anual cheltuielile pentru apărare la peste 2% din produsul intern brut, transmite Bloomberg.

Ora 12:24 Armata ucraineană anunță că a omorât până în prezent aproximativ 4.300 de soldați ruși / Ucrainenii au distrus 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri și 706 blindate

Ora 12:20 Cel puțin 64 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, a anunțat duminică ONU, citat de CNN.

Ora 10.18 Lupte de stradă au izbucnit duminică în centrul orașului Harkov, după ce trupele ruse au pătruns în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Oleh Synehubov, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, citat de CNN. Synehubov i-a îndemnat pe locuitorii orașului din est să stea în adăposturi și să nu călătorească nicăieri.

„Vehiculele inamicului rus au avansat în orașul Harkov. Inclusiv partea centrală a orașului. Atenție! Nu părăsiți adăposturile!” Guvernatorul Synyehubov a declarat duminică într-o postare pe Facebook.

10.16 Rusia a anunțat că o delegație a sosit în Belarus aparent pentru discuții cu Ucraina, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta, spunând că discuțiile de la Minsk ar fi putut fi posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul belarus. Cu toate acestea, el a lăsat ușa deschisă negocierilor în alte locații. Zelensky a declarat, citat de BBC: „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții. „Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor.

10.07 Forțele ruse au blocat orașele Herson și Berdiansk și au lansat o nouă lovitură cu rachete asupra infrastructurii militare a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de BBC. Ucraina a recucerit Hersonul la începutul săptămânii. Orașul se află în sudul Ucrainei, la nord-vest de Crimeea, în timp ce Berdyansk este un oraș-port la estul Crimeei.

9.50 Forțele armate ale Ucrainei susțin că au doborât o rachetă de croazieră trasă de pe teritoriul Belarus. Acest lucru a fost anunțat de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluzhny pe Facebook.

„În urmă cu câteva minute, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de croazieră trasă asupra capitalei Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de o aeronavă Tu-22. Aceasta este o altă crimă de război a BS și Federația Rusă”, a scris el.

Ora 9.47 Președintele Rusiei, Vlaimir Putin, a transmis, duminică dimineața, un mesaj de felicitare armatei, în condițiile în care presa internațională scrie despre faptul că avansul trupelor rusești a încetinit. Armata rusească nu a reușit să intre în Kiev, care a rezistat eroic a treia noapte consecutiv.

Ora 9.22 Kievul anunță că înființează o legiune „internațională” pentru străinii care doresc să se ofere voluntari în sprijinul Ucrainei. „Acesta va fi dovada cheie a sprijinului dumneavoastră pentru țara noastră”, a remarcat președintele Volodimir Zelenski într-o declarație emisă chiar acum despre noua „legiune străină” a Ucrainei, transmite BBC.

Ora 9.19 Polonia va pune la dispoziție un tren special pentru a transporta răniții din Ucraina la diferite spitale din Varșovia, a declarat sâmbătă un oficial. „Polonia nu uită de ajutorul pentru Ucraina. Pornim un tren pentru răniții care au suferit în urma operațiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stanisław Żaryn, purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale, într-un tweet.

Ora 9.04 Franța va trimite combustibil în Ucraina împreună cu echipamente defensive pentru a sprijini rezistența țării la invazia rusă, a anunțat Palatul Elysée. Anunțul nu oferă mai multe detalii despre echipamentul defensiv, dar o sursă Elysée a declarat jurnaliştilor că acesta ar putea include arme antitanc.

Ora 8.55: Sunt semnalate lupte pe străzile din Harkov. Trupele ruse au pătruns în oraș în ultima oră, spun oficialii locali. Imaginile de pe rețelele de socializare par să arate câteva unități rusești din oraș. Există, de asemenea, imagini care par să arate cel puțin două vehicule rusești „Tigru” în flăcări în oraș, transmite BBC.

Ora 8.45: Grupul de hackeri Anonymous anunţă că atacurile asupra Guvernului rus vor continua ”până când acesta va respecta drepturile fundamentale ale omului”. Hackerii avertizează că cele ”câteva site-uri doborâte” de până acum sunt doar începutul, chiar dacă atacurile au vizat inclusiv pagina Ministerului Apărării. ”Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii”, au transmis hackerii liderului rus.

Ora 8.40 O explozie a fost auzită duminică în vestul centrului orașului Kiev, după ce o sirenă de raid aerian a sunat în ultima oră și ceva, transmite BBC.

Ora 8.38 Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, spun oficialii locali, potrivit BBC. Șeful administrației regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că vehiculele militare ușoare „au pătruns în oraș”.

08.22: Generalul ucrainean Borys Kremenețki a declarat, sâmbătă, la Washington că Ucraina a capturat aproximativ 200 de soldați ruși care erau „prost echipați”, relatează CNN.

„Am capturat în jur de 200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, deloc antrenați, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului internațional umanitar”, a declarat Kremenețki, care este oficial al apărării la Ambasada Ucrainei.

CNN nu a putut verifica independent afirmațiile generalului.

El a mai spus că soldaților li s-a permis să-și „sune părinții” și au primit mâncare și apă.

08:04 Trupe rusești au intrat în Harkov, un oraș de 1,4 milioane de locuitori aflat lângă granița cu Rusia, la nord de regiunile separatiste.

"A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie și mecanizate ușoare, inclusiv în partea centrală a orașului", a anunțat președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să rămână în adăposturi.

Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale în orașul ucrainean Harkov, anunțase anterior, în primele ore ale dimineții de duminică, serviciul de stat ucrainean de comunicații speciale.

Nu este clar la acest moment cât de importantă era conducta și dacă explozia ar putea întrerupe transporturile de gaze în afara orașului sau a țării. În pofida războiului, Ucraina continuă să permită livrarea de gaze rusești către Europa.

07:48Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, mândru că armata sa a arătat tuturor că poate lupta cu invazia comandată de Putin:

”72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii - nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

07:41 Kievul se află sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, potrivit autorităților ucrainene

Mykola Povoroznyk, primul adjunct al șefului administrației de stat a orașului Kiev, a declarat că în cursul nopții au avut loc câteva ciocniri cu sabotori ruși.

07:35 Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier, a declarat duminică primarul orașului.

"Inamicul vrea să distrugă totul în jur", a declarat Natalia Balasinovici într-o înregistrare video postată online.

Fotografiile și înregistrările video postate online au arătat flăcări mari care se ridicau sub cerul nopții. Autoritățile i-au avertizat pe locuitori să fie în alertă din cauza fumului toxic.

06:40 Marile companii de tehnologie continuă să ia măsuri contra Rusiei.

După Facebook, și Google anunță că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

------

"Vom lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara", a spus Zelenski într-un clip video, un nou ăndemn mobilizator pentru ucraineni să lupte contra forțelor de invazie ale Moscovei trimisedupă un anunț făcut joi dimineață de Vladimir Putin.

"Vom trage Rusia la răspundere și ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin", au spus liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și SUA.