LIVE Atacul Iranului asupra Israelului a durat aproape cinci ore/Oficialii israelieni vorbesc despre un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului

LIVE Atacul Iranului asupra Israelului a durat aproape cinci ore/Oficialii israelieni vorbesc despre un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului

Iranul a atacat Israelul cu peste două sute de drone și rachete. Teheranul a avertizat SUA să nu se implice în conflict, în timp ce avioane și sisteme antiaeriene americane au doborât dronele iraniene. Imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, arată explozii pe cer, în timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran sunt interceptate. Angajamentul SUA față de securitatea Israelului este „de fier”, a transmis președintele american Joe Biden. Oficialii israelieni vorbesc despre un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului.

Cronologia evenimentelor de duminică, 14 aprilie

UPDATE 09:30 Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat într-o postare pe Facebook că “România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului”.

“Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a adăugat fostul premier.

UPDATE 09:19 Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru o reuniune de urgență în legătură cu atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului, a declarat președintele forului, citat de BBC .

Reuniunea a fost solicitată de Israel, care a scris într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului, Vanessa Frazier, că atacurile „reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale”.

Scrisoarea acuză Iranul că își încalcă obligațiile internaționale și că este „arhitectul instabilității de ani de zile” prin sprijinul acordat Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthis în Yemen.

„Gravitatea și volumul atacurilor sunt fără precedent”, adaugă scrisoarea, „și reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității Israelului, a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.”

În scrisoare se cere Consiliului de Securitate să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice – ramura principală a forțelor armate iraniene – drept organizație teroristă.

Într-o scrisoare separată adresată lui Frazier, Iranul s-a apărat, afirmând că a acționat în „autoapărare, așa cum se prevede la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, și ca răspuns la agresiunea militară recurentă a Israelului”.

UPDATE Ora 09:02 Iordania și Irakul și-au redeschis spațiul aerian, după ce l-au închis noaptea trecută, potrivit Sky News .

Televiziunea de stat din Iordania a declarat că țara a reluat operațiunile de trafic aerian, citând autoritățile aviatice.

Autoritatea aviatică irakiană a declarat că riscurile de securitate au fost depășite.

Iordania, care se află între Iran și Israel, și-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care ar încălca teritoriul său, au declarat două surse de securitate regionale.

08:30Israelul și-a redeschis spațiul aerian începând de duminică, de la ora locală 7.30, a anunțat autoritatea aeroportuară a țării, potrivit The Guardian.

Biden l-a avertizat pe Netanyahu că SUA nu vor susține un contraatac israelian împotriva Iranului

ACTUALIZARE 08:25 Președintele Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, că Statele Unite nu vor sprijini niciun contraatac israelian împotriva Iranului, a declarat pentru Axios un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

Biden și consilierii săi de rang înalt sunt foarte îngrijorați că un răspuns israelian la un atac al Iranului asupra Israelului ar duce la un război regional cu consecințe catastrofale, au declarat oficialii americani.

Iohannis: România condamnă atacul Iranului

ACTUALIZARE 08:24 Klaus Iohannis susține că România condamnă atacul Iranului asupra Israelului, într-un mesaj postat duminică pe platforma X.

„România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a transmis șeful statului.

IDF anunță că scutul antirachetă „Arrow„/„Săgeata” al Israelului a reușit interceptarea a „zeci” de rachete iraniene

ACTUALIZARE 08:22 Armata israeliană (IDF) a anunțat, într-un comunicat de presă, că a interceptat cu succes „zeci„ de rachete lansate din Iran cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului „Arrow” („Săgeata”), un sistem antiaerian dezvoltat împreună cu Statele Unite.

„Zeci de rachete sol-sol lansate din Iran au fost identificate în timp ce se îndreptau spre teritoriul israelian. Apărarea antiaeriană a IDF a reușit interceptarea cu succes a majorității acestor rachete cu ajutorul Sistemului de Apărare Aeriană Arrow, împreună cu aliații strategici ai Israelului, înainte ca rachetele să atingă teritoriul israelian”, se arată într-un comunicat publicat pe contul X/Twitter al armatei israeliene.

Peste 300 de drone și rachete trase asupra Israelului de către Iran

ACTUALIZARE 08:19 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că peste 300 de drone și rachete au fost lansate de Iran în cursul nopții, dintre care 99% au fost interceptate, relatează Sky News.

Hagari a spus că au fost lansate 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a intrat în Israel, precum și 120 de rachete balistice. El a spus că unele dintre rachetele balistice au lovit baza aeriană Nevatim, dar că „capacitățile acesteia nu au fost afectate”.

El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul. „Iranul a împins Orientul Mijlociu spre escaladare. Vom face tot ceea ce este necesar”, a spus Hagari.

De asemenea, lansările de drone și rachete nu au venit doar din Iran, a adăugat el, ci și din Irak și Yemen.

El a precizat că în ultimele ore „zeci de rachete” au fost lansate din Liban în nordul Israelului, iar ca răspuns, IDF a lovit o serie de structuri militare din Liban.

UPDATE 07:22 Câteva sute de iranieni s-au adunat în timpul nopții în Teheran, în Piața Palestinei și în fața Universității din Teheran, pentru a sărbători atacul asupra Israelului, potrivit martorilor și presei din țară. Aceștia au strigat „moarte Israelului”, au aprins artificii și l-au lăudat pe liderul Gărzilor Revoluționare pentru că a atacat Israelul.

UPDATE 07:15 New York Times: Surse israeliene susțin că Iranul a lansat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol

185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-sol au fost lansate spre Israel în atacul Iranului, potrivit a două surse israeliene. Potrivit surselor citate, majoritatea lansărilor au fost efectuate din Iran, iar o mică parte a fost lansată din Irak și Yemen.

UPDATE Ora 07:11 „Aproape toate” dronele și rachetele iraniene au fost interceptate, afirmă Biden

Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, președintele american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de forțele sale proxy din Yemen, Siria și Irak.

“La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”.

Biden spune că a reafirmat angajamentul „de fier” al Americii față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

“I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent – trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”.

Washingtonul vrea să fie notificat de un eventual răspuns al Israelului la atac

ACTUALIZARE 07:06 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

Riposta Israelului

ACTUALIZARE 07:02 Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12.

Astfel, cabinetul de război nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că „linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. „Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el.

„S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă.

China face apel la calm

ACTUALIZARE 07:00 Ministerul chinez de Externe a declarat că este „profund îngrijorat” de escaladarea situației actuale după atacul Iranului asupra Israelului.

Acesta a declarat că tensiunea se „extinde” din activitatea militară din Gaza, adăugând că „stingerea acestui conflict este prioritatea principală”.

„China face apel la părțile relevante să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministerul.

De asemenea, acesta a făcut apel la comunitatea internațională - în special la țările influente - să joace un rol constructiv în menținerea păcii și stabilității regionale.

Un copil de 10 ani, rănit grav în Israel

ACTUALIZARE 06:59 Un băiat în vârstă de 10 ani a fost grav rănit de şrapnelul unei rachete interceptoare în timpul atacului Iranului asupra Israelului, potrivit serviciului de urgenţă israelian, relatează CNN.

Băiatul a fost rănit în regiunea Negev din sudul Israelului de şrapnelul unei rachete de interceptare care a fost lansată pentru a contracara un proiectil iranian, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de urgenţă israelian Magen David Adom (MDA).

Băiatul a suferit o rană la cap şi era inconştient, a precizat MDA într-un comunicat ulterior. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri suplimentare.

Cronologia evenimentelor de duminică, 14 aprilie

Biden discută duminică cu liderii G7

ACTUALIZARE 06:54 Președintele american Joe Biden se va întâlni duminică cu liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului”, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, citat de CNN .

„Echipa mea va dicuta cu omologii lor din întreaga regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului”, se arată în declarația lui Biden.

„Și, deși nu am văzut atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre astăzi, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”.

Atacul Iranului asupra Israelului a durat aproximativ cinci ore

ACTUALIZARE 06:50 Valul de lovituri lansate din Iran spre Israel pare să se fi diminuat, au declarat doi oficiali americani. Atacurile au durat aproximativ cinci ore.

Duminică dimineața devreme, în Israel, Comandamentul Frontului Interior al țării și-a anulat solicitarea adresată cetățenilor de a rămâne în apropierea adăposturilor, un indiciu că armata israeliană consideră că amenințarea imediată a unui atac a trecut.

SUA, alături de Israel, au monitorizat atacurile cu drone și rachete care a început sâmbătă seara și a continuat până duminică dimineața devreme. Numărul de lansări a părut să scadă în primele ore ale zilei de duminică, au declarat oficialii.

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, duminică

ACTUALIZARE 06:41 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului.

„Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00” (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze care deţine preşedinţia Consiliului în aprilie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat sâmbătă că „condamnă cu fermitate escaladarea gravă” reprezentată de atacul Iranului asupra Israelului şi a cerut „încetarea imediată a acestor ostilităţi”.

„Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională", a spus secretarul general într-un comunicat, subliniind că "cere tuturor părţilor să facă dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

Israelul solicită reuniune de urgență a consiliului de securitate al ONU

ACTUALIZARE 06: 39 Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a condamna atacul Iranului.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, a scris pe X că lansarea de drone şi rachete a reprezentat o "ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii globale".

El a îndemnat Consiliul de Securitate să "folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului" şi să desemneze Gărzile Revoluţionare iraniene drept "organizaţie teroristă".

Potrivit unui diplomat al ONU, Consiliul îşi propune să se reunească în cursul zilei de duminică.

Cabinetul de război israelian a aprobat un „răspuns puternic” împotriva Iranului

ACTUALIZARE 3:26 - „Iranul a lansat până acum peste 200 de drone și rachete. Le-am interceptat pe majoritatea, și continuăm să le interceptăm. Mai multe rachete au căzut pe teritoriul israelian. Nu au făcut pagube mari și nici răniți, cu excepția unei fetițe, care sper că va fi bine în curând. O bază militară a fost lovită ușor”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

„Iranul a atacat cu drone, rachete de crozieră și rachete balistice. Le-am interceptat aproape pe toate, noi și aliații noștri. Sistemele noastre funcționează, avioanele noastre sunt în aer”, a mai adăugat el.

În acest timp, cabinetul de război israelian a aprobat un „răspuns puternic” împotriva Iranului, după atacul de sâmbătă noaptea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 În două sate din România prețurile caselor sunt mai mari decât în București sau Corbeanca

3 Ce știe? / Surprinzătoarea declarație a lui Rareș Bogdan despre Cozmin Gușă și George Simion

4 Scârbit, Andrei Caramitru reacționează la atacurile aberante ale useriștilor după ce a îndrăznit să-l critice pe „Mesia neprihănitul”

5 „Ar fi primul val al ofensivei”