LIVE Congres PPE la București/Iohannis: Tendințele revizioniste se manifestă tot mai virulent în Europa

LIVE Congres PPE la București/Iohannis: Tendințele revizioniste se manifestă tot mai virulent în Europa

Congresul Partidului Popular European continuă joi, la Bucureşti, iar Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, a fost votată de popularii europeni pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

Congres PPE la BucureștiFoto: Inquam Photos / George Călin

Uniunea Europeană trebuie să ia în serios preocupările legate de toate frontierele sale externe şi să asigure statelor de frontieră fonduri suficiente pentru a asigura protecţia comună, a declarat, în discursul său, cancelarul austriac Karl Nehammer, principalul opozant al aderării României la Schengen.

Donald Tusk: Vremurile de calm fericit s-au terminat. Nu trebuie să capitulăm în faţa răului

Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi în prezent, iar cea mai dramatică ilustrare a sa este conflictul din Ucraina, dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale revine fiecărui cetăţean, a declarat premierul polonez Donald Tusk, care a mai atras atenţia că „vremurile de calm fericit s-au terminat” şi că „nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului”.

Principalele declarații:

  • Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi. Iar cea mai dramatică ilustrare a sa este, desigur, frontul ruso-ucrainean. Dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale, bazată pe libertatea şi respectul pentru fiecare individ, revine fiecăruia dintre noi, în orice loc.
  • Vremurile de calm fericit s-au terminat. Epoca de după război (Al Doilea Război Mondial - n.r.) a dispărut. Trăim vremuri noi, într-o epocă de dinainte de război. De fapt, pentru unii dintre fraţii noştri, nu mai este nici măcar un timp de dinainte de război.
  • Este un război la scară largă în forma sa cea mai crudă. Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include, încă o dată, cuvinte precum lupte, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid.
  • Ori ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, teritoriul, principiile şi, în consecinţă, cetăţenii şi generaţiile viitoare, ori vom cădea. Nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului. Potenţialul economic, financiar, demografic, moral al Europei este mai mare decât potenţialul celor care ne atacă.
  • Este crucial ca Europa să creadă în puterea sa, şi atunci când vine vorba de contextul capacităţii noastre de apărare.
  • Nu putem trăi cu iluzii. Nimeni nu ne va lua locul în această luptă pentru siguranţa noastră şi pentru viitorul nostru.
  • Noi înşine suntem cei mai buni garanţi ai siguranţei noastre şi ai unităţii noastre. După cum bine ştiţi, singura persoană pe care te poţi baza eşti tu însuţi.
  • Europenii vor fi uniţi când vor vedea cu toată claritatea că Uniunea este cu adevărat Europa noastră, o casă sigură şi bună pentru oameni, aşa cum spune manifestul nostru. Astăzi, acesta este exact semnalul pe care fermierii şi producătorii noştri de alimente îl aşteaptă cu nerăbdare. Ei vor, de asemenea, o Europă care îi protejează şi care le înţelege temerile.

Ursula von der Leyen, desemnată candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la șefia CE

13:35Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată la Congresul PPE candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia executivului comunitar. Candidatura ei a fost aprobată cu 400 de voturi „pentru” şi 89 „împotrivă”, din cele 489 de voturi valabil exprimate. Alte zece voturi au fost anulate.

Ursula von der Leyen a fost singurul candidat pentru a conduce lista PPE la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene.

Iohannis, discurs în PPE: „Să ne reapropiem de cetățeni” / „Tendințele se manifestă din ce în ce mai virulent în Europa”

13:04Klaus Iohannis:

  • Mă bucur să fim împreună din nou și să văd că transmiteți cu toții optimism, hotărâre, preocupare pentru viitor și implicare. De asta avem nevoie pentru ca, uniți și solidari, să conturăm proiecte cu care să câștigăm alegerile pentru Parlamentul European, răspunzând astfel așteptărilor legitime ale cetățenilor noștri.
  • Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forță politică în Europa și sunt convins că acest Congres va revalida valorile noastre democratice care pun în centru libertatea, statul de drept și demnitatea umană.
  • Totodată, sunt sigur că vom găsi soluții concrete pentru a ne proteja cetățenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfășoară chiar la granițele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic, astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătățească semnificativ.

„Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial”

  • Contextul internațional este complicat, complex și instabil. Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noștri își dau viața pentru a-și ocroti familiile și pentru a-și apăra țara de invadatori care comit atrocități inimaginabile. Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie. Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci și de viețile unor oameni care sunt obligați să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanșat.
  • Avem, totodată, responsabilitatea și de a-i asigura pe cetățenii noștri că sunt protejați, pentru că, doar într-un climat de stabilitate și securitate, economiile noastre se pot dezvolta și să prospere, iar oamenii pot duce o viață mai bună.
  • Extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți –statele membre UE și, deopotrivă, partenerii angajați pe calea europeană. Puterea sa transformatoare și abilitatea de a uni țări și popoare în jurul valorilor și principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată.

„Viitorul R Moldova, Ucrainei și Georgiei este în Uniunea Europeană”

  • Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune. La fel și viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noștri au făcut progrese incredibile. Cetățenii acestor țări cred în Uniunea Europeană și își doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim.
  • Europa este un continent al păcii. Trebuie să afirmăm răspicat acest lucru și să le reamintim oamenilor că beneficiem cu toții de cele mai mari garanții de securitate din istorie, iar complementaritatea dintre Uniunea Europeană și NATO este pragmatică, realistă și asigură securitatea națiunilor noastre.
  • Uniunea Europeană și NATO nu s-au aflat și nu se află într-o competiție. Acest context complex în care ne aflăm aduce însă un risc politic suplimentar, criza de încredere în instituțiile europene, care este cauzată și de distanța tot mai mare dintre clasa politică și cetățenii europeni.

„Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice”

  • Să ne reapropiem de cetățenii noștri, ei sunt cei care dau legitimitate actului politic. Să-i ascultăm cu atenție, să fim siguri că, înainte de a veni cu proiecte electorale, știm care sunt preocupările reale ale cetățenilor noștri. Pentru aceasta, clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate. Cea mai eficientă metodă de consultanță politică este să acorzi atenție emoțiilor și așteptărilor oamenilor.
  • Tinerii, mai ales, vor să simtă clasa politică și Uniunea Europeană mai aproape, vor să fie auziți și susținuți. Noi suntem cei care trebuie să găsim atitudinea cea mai potrivită pentru a le câștiga încrederea, pentru că avem nevoie de entuziasmul și creativitatea lor, iar ei au nevoie de măsuri concrete. Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice, așteaptă soluții și își doresc spațiu de afirmare, condiții pentru a investi în industriile viitorului.
  • Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potențialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european. Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naționalismul găunos, de fațadă, până la tendințele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru.
  • În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol și din convingere la același set de principii, care împărtășesc aceleași valori și care doresc să își protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european.
  • Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit și facilitează un grad ridicat al calității vieții.
  • Și tocmai din acest motiv sunt unii care își doresc ca acest proiect să eșueze, pentru că oferă ceea ce autocrațiile și alte sisteme nedemocratice refuză cetățenilor lor – libertatea de mișcare, comerț liber, protecția drepturilor fundamentale, justiție și stat de drept.
  • Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Oamenii vor fi bombardați cu tot soiul de oferte și promisiuni. Mulți dintre cei prezenți aici veți candida pentru un mandat de europarlamentar și veți intra în dezbateri cu eurosceptici și alți nemulțumiți care contestă proiectul nostru european. Îi puteți întreba direct: „Care este alternativa voastră la un proiect care a adus peste 50 de ani de pace și prosperitate?”.
  • Și veți vedea imediat cum se destramă întregul lor eșafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor și a unui egoism naționale, care a provocat dezastre umanitare, conflicte și războaie europene fratricide.
  • Vă îndemn să folosiți campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în fața autocrațiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esențială pentru a contracara dezinformarea și manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt conștienți de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenența la acest proiect remarcabil.
  • Uniunea Europeană a înlocuit frica și ostilitatea cu metode de colaborare și respect reciproc, iar la consolidarea acestor sentimente sunt chemate azi familiile politice care se inspiră din valorile democrat-liberale.

„Zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o comunicare eficientă”

  • Partidul Popular European este principala forță motrice capabilă să descătușeze toate aceste energii pozitive. Mă bucur că sunt alături, aici, de oameni cărora știu că nu le lipsește curajul, competența, experiența și responsabilitatea de a impune schimbările necesare pentru a revitaliza cel mai important proiect politic și social pe care noi, europenii, l-am construit și continuăm să-l dezvoltăm.
  • Zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o participare activă și o comunicare eficientă, urmând principiul unității în diversitate, fără a pierde nicio clipă din vedere obiectivul principal, care este siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri.
  • Suntem cu toții parte a aceleiași mari familii europene, fără a însemna că renunțăm la identitatea națională. Uniți în a susține aceleași valori și principii, dar diferiți prin moștenirea noastră culturală, prin tradiții, prin istorie, iar tocmai această unitate în diversitate face din proiectul european unul cu adevărat unic.
  • Unitatea și mobilizarea noastră colectivă reprezintă cheia pentru a duce mai departe proiectul european. Trebuie să fim proactivi în susținerea valorilor și a obiectivelor noastre comune, să ne implicăm cetățenii și să îi inspirăm să facă parte din acest efort conjugat pentru un viitor mai prosper și sigur.
  • De aceea, încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetățean contează în procesul decizional la nivel european. Iată, așadar, un moment cu o profundă încărcătură și relevanță civică, pentru că ne dorim, nu-i așa, ca viitorul nostru și viitorul Europei să fie decis de voința electoratului, nu de absența sa.
  • În același timp, Uniunea Europeană de mâine va arăta așa cum o vom pregăti împreună. Apărarea și securitatea, siguranța mediului de afaceri european, investițiile, cultura, educația, sănătatea – toate acestea se află în puterea noastră decizională, iar Europa va fi ceea ce vom reuși să facem împreună din ea.
  • Activitatea politică relevantă nu se oprește niciodată la discursul public, ci presupune inițiativă, a fi în mijlocul oamenilor și a identifica soluții, soluții reale, la problemele stringente.
  • Următorul Parlament European și următoarea Comisie Europeană vor avea șansa să intre în istorie și să relanseze politica în slujba oamenilor.

12:10Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, discurs la PPE:

  • Avem război pe teritoriul european. A fost corect ca UE să stea alături de Ucraina. Îi vom sprijiniîn continuare
  • Austria e neutră, dar neutralitatea nu înseamnă să nu ai o poziție - războiul e o crimăp
  • 2024 va fi un an istoric, cu multe alegeri. UE în poziție dificilă
  • Trebuie să ne facem temele, să vedem cum îmbunătățim această Europă
  • Dacă vorbești cu oamenii, vei afla opinii diferite despre UE - auzim că SUA e inovatoare, Chian e țară de producție, iar UE e văzută ca o entitate bună doar la regulamente. Noi trebuie să scăpăm de birocrație, prin cercetare și inovație
  • Trebuie să impulsionăm producția să să creăm condiții pentru producție și indistrie
  • Trebuie să arătăm că luăm în serios migrația ilegală. Trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim siguranță la graniță
  • Avem nevoie de finanțare pentru protecția granilor și proceduri de azil
  • Avem încă o sarcină.războiul nu este prezent doar în Europa, ci și în Orienul Mijlociu, astfel că trebuie luată în serios lupta împotriva terorismului, a radicalilor
  • Oamenii au temeri în astfel de vremuri
  • Trebuie să arătăm că nu avem loc pentru antisemitism
  • Noi trebuie să le arătăm calea oamenilor, nu Turcia, nu China, ci Europa
  • Avem nevoie de o mișcare pregătită să arată forța. Trebuie să demonstrăm aceste valori, nu doar să le arătăm

12:00Klaus Iohannis, la Congresul PPE, unde va susține un discurs.

11:50Ursula von der Leyen: Alegerile din acest an, mai importante ca oricând / În lume sunt pericole mai mari ca niciodată, Rusia a încercat să şteargă Ucraina de pe faţa pământului

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, joi, la Congresul PPE, că alegerile europarlamentare din acest an vor fi mai importante ca oricând, în contextul în care în lume sunt pericole mai mari ca niciodată, iar Rusia a încercat să şteargă Ucraina de pe faţa pământului, războiul afându-se acum în cel de-al treilea an:

  • „În lume sunt pericole mai mari ca niciodată, agresiunea rusă a încercat să şteargă Ucraina de pe faţa pământului, războiul se află acum în cel de-al treilea an şi este mai intens ca niciodată.
  • Vedem puterea, pericolele care se ridică, războiul din Gaza, din Orientul Mijlociu, vedem concurenţa economică agresivă din partea Chinei şi a altora şi aici, la noi acasă, Putin încearcă să rescrie istoria şi să ne conducă viitorul. Împrăştie ură, folosind războiul cibernetic din spatele ecranelor”.

Ea a arătat că „Europa noastră, paşnică şi unită, este pusă la încercare mai abitir ca oricând de către demagogi, de populişti, fie ei din extrema stângă sau extrema dreaptă”.

  • „Numele diferă, dar obiectivul lor este acelaşi, vor să calce în picioare valorile pe care le avem şi să ne distrugă Europa, iar noi, PPE nu vom permite niciodată ca aşa ceva să se întâmple. Acesta este un moment decisiv, semnalul pe care îl transmitem de aici, de la Bucureşti, este următorul: PPE sprijină Europa, o Europă paşnică, prosperă, democrată şi unită (...)
  • Ţine de noi, europenii, cine să se alăture Europei şi în ce împrejurări, nu organizaţiile criminale, sau traficanţii”, a declarat Ursula von der Leyen, conform News.ro.

...........................

Joi, în cea de a doua zi a Congresului PPE de la Romexpo susțin discursuri preşedintele Klaus Iohannis şi şefii de state şi de guverne din UE prezenţi la eveniment. În cursul dimineții, Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, principalul opozant al aderării României la Schengen.

Adunarea Politică a Partidului Popular European a validat, marţi seara, înscrierea Ursulei von der Leyen în această competiţie, pentru un nou mandat. Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este candidat unic pentru a conduce lista Popularilor la scrutinul european din 9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, s-au reunit miercuri şi joi în congres la Bucureşti.

Presa austriacă a anunțat miercuri dimineață că delegații partidului lui Karl Nehammer, ÖVP, care participă la Congresul Partidului Popular European de la București, se vor opune manifestului electoral al PPE, care include și un paragraf în care va fi cerută aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, „cât mai rapid”.

Energia nucleară și extinderea Schengen sunt „liniile roșii” pentru Partidul Popular Austriac (ÖVP), nota Kurier .

Însă delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, a anunțat miercuri seară eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

În manifestul adoptat de PPE se menţionează că este nevoie „de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre".

Partidul Popular European susține aderarea deplină a României la Schengen

Preşedintele PPE Manfred Weber a declarat miercuri că Partidul Popular European susține aderarea deplină a României la spațiul Schengen.

„Un lucru vreau să-l transmit cu claritate: PPE sprijină extinderea deplină a spaţiului Schengen, astfel că România şi Bulgaria ar trebui să adere imediat la zona Schengen, respectă toate criteriile”, a subliniat Manfred Weber în conferința de presă susţinută la începerea Congresului PPE, alături de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

De asemenea, Manfred Weber a ţinut să îi felicite pe „prietenii” români pentru aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene, de la 31 martie.

„Primul pas este acum aderarea cu frontierele maritime şi aeriene şi vrem să vedem România şi Bulgaria aderând cât de repede la zona Schengen. PPE ca partid este clar asupra acestui lucru”, a subliniat liderul PPE

Congresul este cel mai înalt organism decizional al partidului. Este cel mai important eveniment pentru PPE şi are loc de obicei la fiecare trei ani. Congresul are ca funcţii principale să aleagă preşedinţia PPE, să decidă asupra principalelor documente de politici şi programe electorale şi să ofere o platformă pentru şefii de guvern şi liderii de partid PPE.

Congresul PPE se desfăşoară miercuri şi joi, la Romexpo, reuniunea fiind găzduită de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.

Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în octombrie 2012.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”