LIVE Criza din Coaliție - ziua a doua: Cîțu cere de la USR o nouă propunere de ministru la Justiție

LIVE Criza din Coaliție - ziua a doua: Cîțu cere de la USR o nouă propunere de ministru la Justiție

Liberalii șu USR-PLUS întorc pe toate fețele situația din Coaliție după mutarea de forță a lui Florin Cîțu care l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion. O ședință cu cărțile pe față așteptată de oamenii lui Dan Barna astăzi este deocamdată sub semnul întrebării. Deocamdată, nu este convocată și sunt puține șanse ca liderii Coaliției să aibă loc imediat, mai ales că Kelemen Hunor nu este în București, scrie Hotnews .
12.55 Dan Barna a anunțat că USR-PLUS pregătește moțiunea de cenzură. „Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion”.
12.20 USR-PLUS își menține poziția de a cere demisia premierului Florin Cîțu, nu va face o altă nominalizare la ministerul Justiției în afară de Stelian Ion, susțin sursele HotNews.ro. De asemenea, miniștrii partidului nu vor mai participa la nicio ședință de Guvern.

12.10 Președintele Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion
11:59 Tabăra Cîțu a votat pentru susținerea premierului.

11.51 Potrivit unor surse participante, Florin Cîțu le-ar fi spus liberalilor reuniți în Biroul Permanent că va face o nominalizare pentru Ministerul Justiției când USR-PLUS îi va trimite o propunere. Până la această oră, Klaus Iohannis nu a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion.
11.10 Ludovic Orban a anunțat că nu participă la BPN, convocat din nou de Cîțu fără a-l consulta: ”Fără să fiu informat, colegii ai mei au convocat BPN, ignorând preşedintele partidului. „Am decis să nu particip la această şedinţă de care nu am fost informat, nu am putut verifica dacă se întrunesc condiţiile statutare. Doresc să convoc BPN, dar îmi doresc ca această convocare să permită participarea tuturor colegilor din BPN. Până la convocarea BPN îmi doresc să am o discuţie cu premierul Cîţu şi cu toţi actorii implicaţi în această criză politică”.

”Fac un apel către premierul Cîţu şi colegii din PNL să înţeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect faţă de partenerii de guvernare, dar în primul rând presupune responsabilitate faţă de cetăţean. Nu putem din motive conjucturale să aruncăm în aer unitatea coaliţiei. Fac apel la colegii din USR-PLUS să înţeleagă să nu pună presiune asupra Guvernului şi să spună că se aliază cu PSD”, a mai spus Orban.
10.00 Biroul Politic al PNL a fost convocat în această dimineață, de la ora 11.00, la cererea echipei Cîțu. Ședința se va desfășura în sistem videoconferință.
--------------
Liberalii se întâlnesc într-o ședință a partidului în sistem videoconferință ca să discute planul de urmat în noua situație. Oamenii lui Cîțu au convocat-o. Liberalii care-l susțin pe premier au strâns rândurile în jurul acestuia, susținând că demiterea lui Stelian Ion este una corectă.
Până una alta, se așteaptă decizia lui Klaus Iohannis. Surse din partid susțin însă că, dacă președintele va semna decretul de revocare, Coaliția va fi aruncată pur și simplu în aer și nu mai e cale de întors.
Deocamdată, Administrația Prezidențială a anunțat doar că președintele a primit cererea de revocare și o analizează.
USR-PLUS a anunțat miercuri noaptea, după o ședință tensionată, că ministrii săi nu demisionează, ci vor cere demisia lui Florin Cîțu. Varianta doi este susținerea unei moțiuni de cenzură. USR-PLUS nu a precizat clar dacă va iniția o moțiune de cenzură, de altfel nici nu are numărul de semnături necesar, sau va vota o moțiune depusă de alt partid. Până acum, PSD a anunțat că strânge semnături, iar Marcel Ciolacu i-a invitat să o semneze dacă vor să scape de Cîțu.
Liniște în tabăra UDMR. Kelemen Hunor a plecat la Cluj pentru a pregăti congresul de care se pregătește Uniunea. UDMR s-a poziționat până acum de partea lui Florin Cîțu, susținând adoptarea programului „Anghel Saligny”, motivul oficial pentru care Stelian Ion a fost demis.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro