LIVE Criză în coaliția de guvernare după scandalul de la Sănătate/USR PLUS cere demiterea premierului Cîțu

LIVE Criză în coaliția de guvernare după scandalul de la Sănătate/USR PLUS cere demiterea premierului Cîțu

Coaliția de guvernare este zguduită de prima criză majoră de la instalarea Guvernului Cîțu la Palatul Victoria, liderii USR PLUS vorbind inclusiv de posibilitatea ieșirii de la guvernare.

Cele mai importante momente ale zilei:

16:30 – Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, a declarat că Alianța USR PLUS nu va propune un alt nume pentru funcția de ministru al Sănătății până când nu va primi răspuns la solicitarea de schimbare a premierului Florin Cîțu, în care nu mai are încredere, și că speră ca o ședință a coaliției să aibă loc chiar în această seară sau cel târziu joi dimineață (detalii aici).

16.10 – Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii a fost publicat în Monitorul Oficial.

16:05 – PSD susține, într-un comunicat de presă, că dacă PNL și USR nu sunt capabile să rezolve criza pe care au creat-o, atunci singura soluție este „întoarcerea la popor prin alegeri anticipate”.

16:00 – Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat că premierul Florin Cîțu are sprijinul PNL.

”Am văzut declarațiile USR PLUS. Mai mult ca oricând e nevoie de responsabilitate, de anularea tuturor orgoliilor, și de a înțelege că PNL este partid responsabil. Eu cred că în ultimele săptămâni mulți au uitat ce înseamnă funcția de premier. Un premier, Florin Cîțu, care se bucură de sprijinul nostru. Premierul României nu poate fi contestat și nu i se poate pune la îndoială puterea”, a spus Rareș Bogdan

15:15 – Copreședintele USR PLUS Dan Barna a declarat miercuri că premierul Florin Cîțu nu mai are susținere formațiunii pe care o conduce și a cerut o reuniune de urgență a coaliției pentru a discuta înlocuirea acestuia din funcție.

”Demiterea de către premier a lui Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală și imatură politic. Ridică mari semne de întrebare asupra capacității premierului Cîțu de a conduce coaliția (…) Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea. E o decizie care confirmă iar imaturitate. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție”, a precizat Dan Barna.

15:00 – Fostul premier Emil Boc, actual primar al Clujului, a declarat miercuri că decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Vlad Voiculescu ”e absolut corectă” și a spus că USR PLUS trebuie să rămână în coaliție.

14:40 – Președinta Senatului, Anca Dragu: ”Vlad Voiculescu și-a asumat un parcurs pe care puțini l-ar fi putut ține în frâu. A început lupta împotriva corupției înrădăcinate în sistem. Nu ne putem clătina în fața presiunilor sistemului și în fața jocurilor politice”.

14:35 – Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe Facebook:

”Azi mafia din sistemul de sănătate de stat a câștigat din nou. Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, și numesc aici, din păcate, statul român, merge „tot înainte, că înainte era mai bine”, lejer, spre pensia specială. Din banul muncit de dumneavoastră trăiesc acești paraziți. Acești hibrizi între hidră și căpușă, pe care îi știm cu toții. Ne-am obișnuit să le zicem generic „mafie”. Iată că mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc”.
14:30 – Medicul Andreea Moldovan a afirmat, după ce a fost demisă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, că se va întoarce pentru a-şi desfăşura activitatea la spitalul la care lucra.

„(Decizia premierului Florin Cîţu) este o decizie pe care trebuie cu toţii să o respectăm”, a spus Moldovan, la ieşirea din sediul Ministerului Sănătăţii.

„Mă întorc la spital, da”, a afirmat ea, întrebată dacă se va întoarce să lucreze în spital.

14: 25 – Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că USR PLUS trebuie să desemneze un ”ministru responsabil” care să-i ia locul lui Vlad Voiculescu, menționând pentru liberali nu există o altă soluție politică decât continuarea actualei coaliții.

”Decizia de susținere ca premier a lui Florin Cîțu a fost o decizie a PNL și a partidelor din coaliție. Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție. În ce privește PNL, îl sprijin în continuare pe Florin Cîțu, care reprezintă PNL”, a precizat Orban

13:55 – Premierul Florin Cîțu ar fi dispus să îl numească pe medicul Adrian Wiener în funcția de ministru al sănătății dacă aceasta va fi propunerea USR PLUS, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

13: 30 – Fostul premier PSD Mihai Tudose, pe Facebook:

”Cu Barna, Cioloș și ai lor… De la ,,diamant” la bolovan, de la ,,bărbați de stat” la băiețeală de curtea școlii… E un pas mic, nu e așa? Acasă toți! Cu USR‘ Plusu’ vostru care dă numai minus. Cu Cîțu cu tot….”

13.27- Dan Barna refuză interimatul de la Ministerul Sănătății

​Dan Barna refuză interimatul de la Ministerul Sănătății, au declarat pentru HotNews.ro surse din USR-PLUS. De altfel, președintele Klaus Iohannis a semnat deceretul de revocare a lui Vlad Voiculescu, însă fără a fi menționat și cine preia interimar ministerul.

13: 25 – Deputatul USR PLUS Alin Apostol a scris pe Facebook că premierul Florin Cîţu „a cedat presiunii Mafiei din sănătate” când a luat decizia demiterii lui Voiculescu, adăugând că este timpul ca acesta să îşi înainteze demisia.

„Premierul României a cedat presiunii Mafiei din sănătate şi l-a demis pe ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Dacă domnul Cîţu nu poate sa facă faţă presiunii venite din partea Mafiei şi a portavocilor ei, cred că este timpul ca domnul Cîţu să-şi înainteze demisia”, a scris Apostol pe Facebook.

13: 20 – Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a apreciat că decizia revocării lui Vlad Voiculesccu este una „prematură”, care „nu va aduce linişte sau stabilitate guvernării” şi nici nu va rezolva criza creată de pandemie.

„Lui Vlad Voiculescu nu i s-a dat timp să arate ce poate să facă pentru Sănătate. Nimeni nu poate să repare în trei luni 30 de ani de nepăsare şi de căpuşare a sistemului de sănătate de către grupuri de interese politico-economice. Furia mediatică îndreptată împotriva lui, care a pregătit această decizie, a fost disproporţionată şi de multe ori ipocrită. Ea arată că ameninţarea cea mai mare pentru interesele din vechea politică este reputaţia unui om integru şi de încredere. Vlad Voiculescu şi echipa lui au luptat, în spatele uşilor închise, pentru implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare. Nici în această privinţă nu i-a fost uşor, deşi multe state au recurs deja la medicii primari vaccinatori”, a scris Fritz pe Facebook.

13:15 – Deputatul PSD Alexandru Rafila: „Ne găsim în faţa unei decizii a prim-ministrului Florin Cîţu de revocare din funcţie a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi a secretarului de stat Andreea Moldovan. Considerăm că este perfect justificată. De fapt, noi am fost consecvenţi din punct de vedere politic, dar şi tehnic, profesional, PSD, pentru că am solicitat acest lucru, nu pentru că domnul Vlad Voiculescu era de la USR PLUS, ci pentru că rolul lui, ca ministru al Sănătăţii, era să răspundă nevoilor populaţiei din România în gestionarea acestei pandemii. S-a dovedit total incapabil să o facă”, a afirmat Rafila, la Parlament.

13:00 – Premierul Florin Cîțu: Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății. Eu cred în continuare în această coaliție

12:36 – Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul sănătății, a anunțat Administrația Prezidențială.

12:30 – Ședința de guvern stabilită pentru ora 13:00 a fost amânată. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că miniștrii USR PLUS au refuzat să meargă la ședința de guvern după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu

12:13 – Decizia premierului Florin Cîţu privind eliberarea Andreei Moldovan din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a fost publicată în Monitorul Oficial.

12:10 – Unul dintre principalele scenarii de lucru discutate acum în Alianța USR PLUS este rămânerea la guvernare, în coaliție cu PNL și UDMR, dar fără Florin Cîțu premier, au declarat surse politice pentru G4Media.ro

12:08 – Reacția lui Dacian Cioloș, pe Facebook:

”Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public. Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”.

12:00 – Reacția consilierului onorific al lui Voiculescu, Ștefan Voinea, pe FacebooK:

”Cîțu, mizerabil până la capăt”.

Voinea este protagonistul unui scandal în urma căruia corpul de control al premierul a sesizat Parchetul General. Controlul Corpului de control a fost demarat în urma mai multor sesizări primite și a vizat modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinări, baza de date la care a avut acces Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu și pe care a făcut-o publică pe site-ul guvernamental data.gov.ro, la începutul lunii martie.

11:55 – Deputatul USr PLUS Iulian Bulai:

”Mafia din sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi mulțumesc lui Vlad Voiculescu pentru ce a făcut până acum. Toți cei care sabotează reformele din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu. Toți cei care susțin mafia vor deconta această decizie. Lupta continuă!”

11:49 – Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor retragerea moţiunii simple depuse împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţinând că această moţiune şi-a produs efectele şi ministrul a fost demis.

11:45 – Europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu, reacție pe Facebook:

”Vlad Voiculescu şi Andreea Moldovan au fost demişi. Premierul Cîțu a anunțat că a înaintat revocarea din funcție la Cotroceni. Nu se poate guverna aşa. L-ați demis pentru concursurile la CAS sau pentru contractele şi documentele pe care voia sa le transparentizeze, domnule premier? L-ați demis pentru că a publicat date de interes public, sau pentru că şi-a adus oameni precum Andreea Moldovan aproape? V-ați asumat acest program de guvernare şi ați mințit invocând transparența, depolitizarea, profesionalizarea şi buna guvernare. Iar acum demiteți un ministru exact pentru că le practică. Ruşine să vă fie.”

11: 43 – Sedință de urgență a Birourilor Nationale USR PLUS la 12:00 în format online

11:40 – Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR: ”Coaliţia trebuie să meargă mai departe, pentru că şi-a asumat responsabilitatea pentru toată ţara”.

11:37 – Relațiile între premierul Florin Cîțu și ministrul Vlad Voiculescu s-au tensionat treptat în ultimele săptămâni după mai multe gafe comise de fostul ministru al sănătății, însă picatura care a umplut paharul a fost publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care schimbă regulile privind carantinarea localităților fără ca șeful Guvernului să fie informat în prealabil, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

11:33 – Prima reacție a PSD la demiterea lui Voiculescu:

Marcel Ciolacu, pe Facebook: ”Revocarea lui Vlad Voiculescu a venit mult prea târziu pentru mulți români care și-au pierdut viața sau și-au distrus sănătatea! Sunt 4 luni în care au ars spitale, în care morții de COVID au fost batjocoriți, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuați din spital în miez de noapte, în care pacienții au murit cu zile din cauza avariilor de la instalațiile cu oxigen. 4 luni în care Iohannis a tăcut, iar Cîțu și întreaga Coaliție a Austerității au protejat acest ministru catastrofă! PNL, USR+ și UDMR să nu îndrăznească să mai pună astfel de calamități în fruntea Sănătății, precum Voiculescu sau Tătaru. E timpul să pună un profesionist care știe ce trebuie făcut în această criză sanitară!”

11:25 – Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat că revocarea lui Voiculescu nu se justifică, și că partidul ia în calcul inclusiv ieșirea de la guvernare.

”Trăim momente de criză, decizia dacă și cum continuăm în această coaliție va fi luată în birourile reunite ale celor două partide”, a declarat Moșteanu la Parlament.

11:05 – Guvernul a anunțat, într-un comunicat de presă, că premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și a demis-o pe Andreea Moldovan din funcția de secretar de stat. Potrivit sursei citate, vicepremierul Dan Barna preia interimatul la Ministerul Sănătății.



Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...