LIVE Criză politică în Moldova: Guvernul Maia Sandu a căzut la moțiunea de cenzură depusă de partidul pro-rus PSRM și votată de partidul lui Plahotniuc

LIVE Criză politică în Moldova: Guvernul Maia Sandu a căzut la moțiunea de cenzură depusă de partidul pro-rus PSRM și votată de partidul lui Plahotniuc

Guvernul Maia Sandu - învestit în urmă cu mai puțin de 5 luni - a picat, miercuri, prin moțiune de cenzură. Cu votul deputaților din Partidul Socialiștilor, susținuți de Partidul Democrat, moțiunea de cenzură înaintată de socialiștii președintelui Igor Dodon a trecut. Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după decizia Maiei Sandu de a modifica legea procuraturii, ea fiind criticată dur de socialiștii președintelui Igor Dodon.

Ora 14.52: Reacția premierului Ludovic Orban: ”Blocul ACUM și guvernul condus de Maia Sandu au reprezentat o garanție a respectarii drepturilor si libertatilor cetățenilor și a merge pe drumul intrarii in UE. Decizia de a da jos guvernul Maia Sandu ridică extrem de multe semne de intrebare privind evolutia ulterioară a Republicii Moldova. Sigur că o să continuăm orice program de sustinere a cetățenilor din Republica Moldova, dar dacă nu vom avea garantia învestirii unui guvern pro-european, care să ofere garantii serioase pentru reprezentarea intereselor cetatenilor, disponibilitatea noastră va fi foarte mică”.

Atrag atentia initiatorilor motiunii că au pornit pe un drum care nu duce spre o destinatie benefică a Republicii Moldova și vom privi cu mare atentie orice pas ulterior care va fi făcut în Republica Moldova

Ora 14.50: Fostul ministru de Finanței, Ion Chicu, este una dintre posibilele nominalizări la postul de premier, au declarat pentru G4Media.ro surse politice de la Chișinău. Chicu este acum consilier al lui Dodon

Ora 13.55: Comisia Europeană arată într-un comunicat de presă că dărâmarea guvernului Sandu ”trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă”. Citește aici comunicatul integral

Ora 13.50: Președintele Klaus Iohannis critică PSRM pentru votarea moțiunii de cenzură și anunță într-o declarație de presă că sprijinul financiar acordat de România, esențial pentru Chișinău, va fi ”strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. Iohannis mai arată că ”demersul inițiat de PSRM de înlăturare a Guvernului Maia Sandu este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”. 

Ora 13.20: Maia Sandu, reacție pe Facebook: ”Astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine.”

Ora 13.17: Președintele Igor Dodon va susține o conferință de presă la ora 14.30. E de așteptat să nominalizeze un candidat pentru postul de premier

Ora 13.16: Prima reacție a Maiei Sandu după succesul moțiunii: ”Am văzut că tuturor le-a fost frică de reforma justiției” (Agora.md)

---

Parlamentul Republicii Moldova a dezbătut vota azi moțiunea de cenzură depusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) împotriva guvernului Maia Sandu, guvern din care PSRM chiar face parte.

Socialiștii moldoveni, conduși de președintele Igor Dodon (pro-rus), au depus moțiunea de cenzură după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege care face ca Parchetul General să fie numit chiar de premierul țării.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să pice, era nevoie de 51 de voturi. PSRM are 36 de parlamentari și a reușit să atragă parlamentari de la PDM, partidul fondat și controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...