LIVE Europa se baricadează în fața noii tulpini a coronavirusului!/Mai sunt eficiente vaccinurile antiCovid?

LIVE Europa se baricadează în fața noii tulpini a coronavirusului!/Mai sunt eficiente vaccinurile antiCovid?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian . Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”.
12.39 Principalele burse europene înregistrau scăderi semnificative vineri dimineaţa, fiind afectate de descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă.

12.10
Noua variantă de Covid-19 nu a fost detectată încă în Germania sau în Europa, din informațiile disponibile până la această oră, a declarat vineri șeful Institutului Robert Koch, Lothar Wieler potrivit Reuters.

“Există alte mutații (derivând din noua variantă descoperită în Africa de sud) ale căror compoziții biologice sunt neclare. Suntem foarte îngrijorați. (..) Până acum, din informațiile mele nu știu să fi fost identificată noua variantă în Europa sau în Germania”, a declarat președintele institutului, într-o conferință de presă.

12.02 Premierul Israelului Naftali Bennett a declarat, potrivit Reuters, că ia în calcul decretarea stării de urgență ca urmare a confirmării unui caz de contaminare cu noua variantă.
UPDATE 11.06 Noua variantă sud-africană a coronavirusului B.1.1.529, care are peste 30 de mutații, a fost confirmată vineri în Israel, fiind vorba despre o persoană care s-a întors în țară din Malawi. Alte două cazuri sunt investigate, relatează Jerusalem Post.

UPDATE 09.32
Uniunea Europeană ar urma să suspende zborurile dinspre zona Africii de Sud, pentru a bloca răspândirea noii variante de Covid. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Italia a decis suspendarea zborurilor, urmând ca și Germania să anunțe o măsură similară.


"Comisia va propune, în strânsă cooperare cu statele membre, activarea planului de urgență pentru a opri cursele aeriene dinspre regiunea Africii de sud din cauza îngrijorărilor privind varianta B.1.1.529," a transmis Ursula von der Leyen.

Deja, mai multe state din lume au dispus suspendarea călătoriilor în statele din sudul continentului african.

Expertul OMS Maria van Kerkhove a precizat că noua variantă semnalată de colegii din Africa de sud este analizată pentru a înțelege impactul noilor mutații asupra imunității și a vaccinurilor.

”Va dura câteva săptămâni până vom înțelege care este impactul acestei variante. Lumea trebuie să înțeleagă că cu cât circulă mai mult acest virus cu atât există un risc mai mare să dezvolte mutații. Ține de fiecare dintre noi să facem ceva pentru a limita răspândirea virusului și pentru a ne proteja. De aceea, vaccinați-vă”, a declarat epidemiologul OMS Maria van Kerkhove.


Liderii mai multor state au reacționat deja fiind emise alerte de călătorie și noi restricții pentru cetățenii din regiune, chiar și piețele financiare au reacționat.

Oficialii din India au emis vineri o nouă alertă, impunând monitorizarea și testarea riguroasă a celor care vin din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

Marea Britanie a anunțat suspendarea temporară a curselor aeriene spre și dinspre Africa de sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini începând cu vineri noaptea, în timp ce persoanele care vin din aceste țări sunt obligate să intre în carantină.

Israelul a anunțat că va urma exemplul britanic și le va interzice cetățenilor săi să călătorească în aceste state.

Un număr mai mare de mutații nu înseamnă neapărat că tulpina este mai contagioasă decât alte variante ale noului coronavirus. În august, varianta C.1.2 din Africa de Sud a stârnit îngrijorări, însă nu a fost niciodată clasificată drept una de interes sau periculoasă.

La ședința de vineri, OMS va decide dacă va acorda variantei B.1.1.529 un nume inspirat de alfabetul grec. Dacă va face acest lucru, cel mai probabil, noua variantă se va numi Niu (a treisprezecea literă din alfabetul grec).

Mai sunt eficiente vaccinurile antiCovid?

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că noua tulpină din Africa de Sud este cea mai ”semnificativă” de până acum și trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile antiCovid să devină ineficiente, relatează vineri Reuters.

Explicând interdicția de călătorie în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini, ministrul britanic al transporturilor Grant Shapps a declarat vineri că lecția pandemiei de Covid-19 arată că reacția rapidă este esențială.

Agenția privind siguranța sănătății publice din Regatul Unit a transmis că varianta B.1.1.529 conține o proteină spike care este radical diferită de cea din varinata originală a coronavirusului pe care se bazează vaccinurile antiCovid.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...